Daling in aantal woninginbraken
— 20-12-2017Gouda- Het jaar 2017 is bijna ten einde en de woninginbraakcijfers laten een positieve ontwikkeling zien door een daling van 17% ten opzichte van 2016. Ondanks het feit dat het jaar nog niet voorbij is, is er goede hoop dat hiermee de doelstelling van -10% ruimschoots wordt gehaald. Burgemeester Schoenmaker: ‘Ik ben blij dat er een daling is ingezet in het aantal woninginbraken in Gouda”, meldt burgemeester Schoenmaker tijdens het persgesprek van woensdag 20 december.
Daling misdrijven in 2017
Over de hele breedte zijn er in 2017 weer minder misdrijven gepleegd dan in 2016. Wanneer 2016 en 2017 met elkaar wordt vergeleken is er een daling van het totaal aantal misdrijven met 15%. Het aantal High Impact Crimes, waaronder ook de woninginbraken vallen, is gedaald met 8%. In 2017 daalde de winkeldiefstal en zakkenrollerij fors en verminderde het aantal vernielingen met 31
Acties tegen woninginbraken
Vanuit de gemeente zijn de afgelopen jaren alle zeilen bijgezet om het aantal inbraken te verminderen. Een van deze maatregelen en is ‘tent in de wijk’. Een actie waar de politie ook in participeert. Daarnaast rijden er in de nacht door gemeente ingehuurde beveiligers op de fiets, zijn er over de 100 actieve whatsapp groepen die de gemeente ondersteunt en wordt gewerkt met ‘Buurt bestuurt’ om de inwoners zoveel mogelijk te betrekken. De gemeente werkt nauw samen met de politie, die op haar beurt met het programma Basta 2.0 extra mensen en middelen inzet, om inbraken te voorkomen en daders op te pakken. De inzet in 2018 blijft gericht op het verder terugbrengen van het aantal inbraken. Hierbij rekenen alle veiligheidspartners er graag op dat ook de bewoners actief blijven meewerken, en melding blijven maken van verdachte situaties.
In 2017 hebben de daders van woninginbraken waar mogelijk vanuit het bestuursrecht extra maatregelen opgelegd gekregen. Er is zes maal een last onder dwangsom opgelegd voor het vervoeren of bij zich hebben van inbrekerswerktuigen. Als deze last binnen een periode van vijf jaar overtreden wordt, moet een dwangsom van € 2.500 per geconstateerde overtreding aan de gemeente betaald worden, met een maximum van € 10.000.