In een tijd waarin het schoolvak Duits veelal in het nieuws komt vanwege het oplopende docententekort of dalende studentencijfers laat de landelijke verkiezing Docent Duits van het Jaar zien dat er ook positieve initiatieven zijn. “De finalisten geven op een vernieuwende manier les en zetten in op het motiveren van hun leerlingen”, aldus Synke Hotje, medewerker onderwijs bij het Duitsland Instituut Amsterdam en lid van de Actiegroep Duits. “Dit doen zij via cultuuronderwijs, de actualiteit in de klas te bespreken of door activerende werkvormen in de les”, vervolgt Hotje.
De winnaar, Marijke Verbree, is bijna 32 jaar werkzaam in het onderwijs en gaat nog steeds elke dag met veel plezier naar haar werk, zo vertelt ze. “In mijn projecten probeer ik altijd zoveel mogelijk de actualiteit te verwerken en alle vaardigheden komen daarbij ruim aan bod: spreken, schrijven, luisteren en lezen. Een thema kan bijvoorbeeld de DDR zijn, hiervan moeten de leerlingen weten en ook landeskunde vind ik zeer belangrijk”, aldus de leraar Duits van het jaar. Ze vertelt dat de leerlingen zelf ook aangeven dat zij deze projecten prettiger vinden dan werken met een lesmethode.
Frank Wittig, hoofd taalafdeling bij het Goethe-Institut Niederlande, waardeert deze houding: “Ook docenten moeten zich blijven nascholen en op de hoogte zijn van de actualiteiten door bijvoorbeeld regelmatig Duitsland te bezoeken. Marijke Verbree is hiervan een mooi voorbeeld.”
Actiegroep Duits
De Actiegroep Duits, die zich sinds 2011 sterk maakt voor de Duitse taal in Nederland, wil met de verkiezing laten zien hoe aantrekkelijk Duits als vak kan zijn en aandacht besteden aan de inspirerende docenten Duits die het Nederlandse onderwijs rijk is. Op 25 november vond de online prijsuitreiking plaats die teruggekeken kan worden op de website.
Ontwikkelingen schoolvak Duits
Duits hoort bij de koplopers als het gaat om docententekorten. Volgens berekeningen van CentERdata bedraagt het tekort over twee jaar zo’n 234 docenten, terwijl de studentenaantallen aan de lerarenopleidingen Duits ook steeds verder dalen. Hier tegenover staat dat de meeste middelbare scholieren in Nederland Duits volgen en 42 procent ook eindexamen in Duits doet.