Weekblad deGouda Archief

Dokter Sharon ten Cate kijkt naar de mens achter de patiënt

Reeuwijk – Als huisarts deed ze het aanvankelijk af als ‘old fashioned’. Maar toen zij een paar keer effectief werd geholpen met acupunctuur, begon het geloof van dokter Sharon ten Cate in medicijnen toch te wankelen. Zij verdiepte zich vervolgens in het behandelen van de hele mens, in plaats van alleen de klachten: “Als westerse doktoren kijken we naar het ontbreken van ziekte, maar er is veel meer”. Sinds kort ontvangt Sharon cliënten in haar eigen praktijk in Reeuwijk.

“Een vriendin is acupuncturist, vertelt Sharon in haar gemoedelijk ingerichte praktijk, “zij had mij weleens behandeld, bij kiespijn of rugpijn. Dan plaatste ze een naaldje en was het ineens weg. Eerst dacht ik, verbeeld ik me dat nou?” De scepsis was niet vreemd. Want ondanks dat Sharon traditionele geneeswijzen thuis met de paplepel kreeg ingegoten, had haar leerschool een heel andere blik meegegeven. “Als westerse dokter was ik gewend om een pilletje te geven. Dat vond ik heel lastig, want mensen hadden ook bijwerkingen; ik zag dat mensen leden onder de medicijnen die ik voorschreef”. Het kwartje viel toen ze aan den lijve ondervond dat het ook anders kan: “Toen dacht ik, hoe cool is het nou dat je zonder medicijnen mensen kunt helpen?”

Vis en hengel
Het vertrekpunt van Sharons behandelwijze heet ‘positieve gezondheid’. Deze stroming binnen de gezondheidszorg stelt niet ziekte, maar betekenisvol leven centraal. “Het kijkt naar verschillende domeinen die bepalen hoe je in het leven staat. Doet alles het; werkt je lichaam zoals jij dat wil, ben je lid van een vereniging, waar sta je voor op?”, legt Sharon uit. “Als westerse doktoren kijken we naar het ontbreken van ziekte, maar er is veel meer”.

Sinds kort heeft zij haar eigen praktijk op het bedrijventerrein Reeuwijkse Poort. Hier kunnen mensen met klachten langskomen voor een gesprek, waarbij –holistisch—wordt gekeken naar de hele mens. Dat vraagt wel een andere benadering van geneeskunde, zegt Sharon, waarbij de verantwoordelijkheid om beter te worden meer komt te liggen bij de cliënt. Ze illustreert dit met het Chinese gezegde over de vis en de hengel: “Als westerlingen geven wij mensen alleen de vis, niet de hengel”. Daarom geeft zij je de tools, maar je moet het uiteindelijk zelf doen.

Artikel gaat verder na de foto

Dokter Sharon ten Cate

Behandelmethoden
Op deze manier wil Sharon gebruik maken van het zelfherstellend vermogen van mensen. “Als medische westerse doktoren maken we daar veel te weinig gebruik van. Je hebt een probleem, en dan geven we jou een speen en dan mond dicht en wegwezen. Terwijl, eigenlijk wil je kijken aan de voorkant, als er klachten zijn is dat een teken van disbalans, waar komt dat dan vandaan?”

Dit kan leiden tot heel verschillende behandelmethoden, vertelt Sharon: “Als je hier komt is het een gelijkwaardig proces; je komt hier, dan heb je een vraag en gaan we samen op zoek naar hoe je die kunt beantwoorden. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld moeheid of een klacht met het bewegen”. De praktijk zit vlakbij de Reeuwijkse Plassen, vertelt zij: “Met sommige mensen wil ik een wandelconsult doen, met anderen gaan sporten of doe ik acupunctuur. Het is aansluiten bij de behoeften van degene die komt, het is heel divers”.

Voeding
Sharon wijst op een tafeltje, waarop supplementen staan uitgestald. Zij vertelt dat ze ook veel verstand heeft van voeding: “Twee jaar geleden ben ik begonnen aan een opleiding integrale geneeskunde en leefstijl. Daar heb ik veel geleerd over het nut van supplementen. De aarde is zo schraal geworden, daardoor kom je veel tekort, ondanks dat je normaal eet. Het is een van de redenen dat mensen ziek worden”. Leefstijl is natuurlijk ook erg belangrijk, weet Sharon. “Als je veel sport maar door omstandigheden supergestresst bent, wordt je weerstand laag”.

Artikel gaat verder na de foto

 

Huisarts
Sharon heeft haar baan als huisarts nu beperkt tot de huisartsenpost, maar betrekt haar kennis nog volop bij de behandeling: “Als je bij me komt ga ik je eerst helemaal nakijken. Het eerste consult is 75 minuten, dat heb ik nodig om alles in kaart te brengen. Alle vervolgconsulten zijn een uur en we spreken met elkaar af, heb je zo genoeg? Dat is aan jou”. Hoewel zij in de omgeving bekend staat als huisarts, kun je je niet langer bij Sharon inschrijven: “Je kunt geen patiënt bij mij worden, je kan je niet inschrijven. Als er bijvoorbeeld bloedonderzoek of ander onderzoek aangevraagd moet worden, dan moet je je melden bij je huisarts of medisch specialist”.

Tot slot licht Sharon een tipje van de sluier op, waarom mensen toch telkens aankloppen met vage klachten. Klachten waarvoor veel huisartsen wellicht medicijnen voorschrijven: “Ik vind het opmerkelijk. Wij zijn de enige ‘dieren’ die denken dat wij het gevoel uit kunnen schakelen. Het gaat mis als je denkt: ik ga even niet boos worden. Als je die gevoelens maar opkropt krijg je daar klachten van”.

Dokter Sharon is gevestigd op: Reeuwijkse Poort 114, 2811 MX te Reeuwijk
Meer weten? Kijk op de website voor meer informatie, of bel naar tel. 06 239 592 32

 

 

 

Related Articles