Dorpwethouders ook wat voor Gouda?
— 02-07-2020Zuidplas/Gouda – In Zuidplas is elke wethouder net als in Gouda verantwoordelijk voor de onderwerpen in zijn portefeuille. Maar daarnaast zijn ook de vier dorpen (Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen, Moerkapelle en Moordrecht) over de wethouders verdeeld. Er is hierbij voor gekozen om de dorpswethouders niet aan hun eigen woonplaats (dorp) te koppelen.
De dorpswethouders vervullen een representatieve en signalerende rol en de dorpswethouder is de verbinding tussen inwoners en het bestuur en geeft signalen uit een dorp door aan de verantwoordelijk collega wethouder. Bij gebeurtenissen en evenementen in een dorp die niet specifiek aan een portefeuille zijn gekoppeld, probeert de dorpswethouder aanwezig te zijn.
Vooral veel verenigingen maken gebruik van de Dorpswethouder bij feestelijke gebeurtenissen, bijvoorbeeld bij openingen, jureren en lintjes knippen. Met vier dorpen zijn er ook meerdere herdenkingsplaatsen, bijvoorbeeld op 4 mei, elke Dorpswethouder gaat dan naar de herdenking in ‘zijn’ dorp. Informatiebijeenkomsten van de gemeente in de dorpen worden ingeleid door de betreffende Dorpswethouder.
Dorpswethouders proberen gedurende de vier jaar dat ze aangesteld zijn (en soms ook daarna in een volgende bestuursperiode) in te burgeren in ‘hun’ dorp en een vertrouwensband op te bouwen tussen gemeente en inwoners.
Uitzondering: de ontvangst van Sinterklaas werd tot nu toe in alle dorpen door de burgemeester gedaan, samen met de kinderburgemeester.
Gouda
Gouda bestaat uiteraard niet uit dorpen zoals dat in Zuidplas wel het geval is. Maar Gouda heeft wel grote wijken zoals Goverwelle en Bloemendaal. Je zou kunnen zeggen dat elke wethouder ook kan worden aangewezen als ‘wijkwethouder’ in de wijken van Gouda. Op deze manier kunnen de wijken die buiten het centrum gelegen zijn, meer te kunnen verbinden me de binnenstad van Gouda.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en Android