Drugscriminaliteit in regio Gouda, wat doet de overheid eraan?
— 16-12-2021Gouda – Recent berichtte Weekblad deGouda over drugscriminaliteit in Gouda. Uit het rapport ‘Van de grammen en de kilo’s’, bleek dat er meer dan 11.000 drugsdelicten waren geregistreerd in vijf jaar tijd. Schokkender was de conclusie dat de overheid steeds minder zicht krijgt op wat zich in de hogere regionen van het drugscircuit afspeelt. Wij zochten antwoord op de vraag: wat doet de overheid aan de drugsnetwerken in en rondom Gouda?
Om antwoord te geven op die vraag keken wij naar de verschillende niveaus, waarop de overheden proberen de drugscriminaliteit te bestrijden. Lokaal is het de burgemeester die verantwoordelijk is voor veiligheidsbeleid. Deze kiest onder meer voor preventiewerk in de buurten, om te voorkomen dat jongeren afglijden in drugscriminaliteit. Buurtwerkers onderhouden er contact met jongeren en proberen hen positief te beïnvloeden. Daarnaast zegt de gemeente criminelen aan te pakken, met bestuurlijke handhaving, zoals het sluiten van drugspanden en het opleggen van boetes. Ook probeert Gouda bekende lokale criminele families te verstoren. Het leeuwendeel van de druggerelateerde criminaliteit speelt zich af in de wijken Korte Akkeren en Gouda-Oost.
Welke concrete resultaten levert dit op? Een van de weinige zichtbare resultaten is het aantal spoedsluitingen van aan (drugs)criminaliteit gerelateerde panden. Dit aantal neemt sinds 2020 licht toe. In 2019 werden vijf woningen en een horecabedrijf gesloten. Sinds vorig jaar (tot begin 2021) werden tenminste zeven woningen en een horeca-inrichting gesloten.
Artikel gaat verder na de foto
Openbaar Ministerie Wanneer we iets uitzoomen naar de regio komen we in het invloedsgebied van de Politie Haaglanden. Het ‘Van de grammen en de kilo’s – onderzoek’ stelt dat de regionale recherche sinds 2015 nauwelijks nog projecten in onze regio zou doen. Wat is daarvan waar?
De Politie Haaglanden spreekt dit tegen: ‘In de afgelopen jaren hebben enkele regionale onderzoeken plaatsgevonden waarbij ook verdachten uit de omgeving van Gouda zijn aangehouden’, schrijft zij. Daarbij verwijst de politie naar een van de Goudse drugsfamilies: ‘In 2017 zijn naar aanleiding van een strafrechtelijk onderzoek naar grootschalige handel in drugs, enkele verdachten uit dezelfde familie in Gouda aangehouden’. Topvangst was de onderschepping van een internationaal drugstransport waarbij criminelen drugs vervoerden in de reservebanden van vrachtwagens. Hiervoor werden in de omgeving van Gouda diverse aanhoudingen en huiszoekingen gedaan, zegt de politie.
Wel benadrukt Politie Haaglanden dat zij niet gaan over het starten van zo’n regionaal onderzoek. Dat doet het Openbaar Ministerie (OM). Zij maken een keuze aan de hand van ‘de prioriteiten, haalbaarheid en de beschikbare capaciteit’.
Samenwerking Cruciaal in de aanpak van drugscriminaliteit is de informatiepositie van overheden. Om (drugs)criminelen en -transporten te pakken moet je immers weten waar zij zich bevinden. Hiervoor hebben de overheden de RIEC-samenwerking opgericht. Gemeenten, politie, OM en de Belastingdienst in de regio Den Haag werken hierin samen. Zij hebben volgens de politie ‘afgesproken de aanpak van ondermijnende criminaliteit te intensiveren’.
Belangrijk voor de informatiepositie zijn de digitale platforms die criminelen gebruiken. Die stellen hen in staat om onder de radar te blijven, weet de politie: ‘Dat maakt een goede informatiepositie van de ondermijningspartners lastig’.
Toch zijn ook hier lichtpuntjes, zoals het kraken van Enchrochats in 2020. Die hack leidde landelijk tot een golf van arrestaties. Wat nu precies de positie is van de overheden ten aanzien van drugscriminaliteit blijft abstract. En om hun strategie niet prijs te geven is dat voor de overheden misschien maar goed ook.