Dwangsom voor een heg
— 18-06-2019Gouda – Blijf met je tengels van het hekwerk af; laat de heg staan; plant geen struiken in je tuin. Nee, dit is geen liedje van ‘Kinderen voor kinderen’, voor veel huizenkopers is het de bittere realiteit. Mensen kopen een huis met grond, maar worden tegelijk aan allerlei regels gebonden, niet zelden afgedwongen met een stevige boeteclausule. Weekblad deGouda maakte een rondgang door Gouda en omgeving en bracht deze regels in beeld.
Nederland is een land van regels. Zeker op huisvestingsbeleid zijn er vanuit de gemeente allerlei vergunningsverplichtingen. Daar komen de regels van een eventuele Vereniging van Eigenaren (VVE) bij. Maar uit een rondgang blijkt dat huizenkopers in de nieuwbouwwijken Westergouwe, Middenwillens, Koningshof en de Triangel (Waddinxveen) ook hebben getekend voor een hele ris bijkomende regels. Soms zonder dat zij zich daarvan bewust zijn.
EIGENZINNIGE EIGENAARS DIE ZE TOCH VERWIJDEREN RISKEREN EEN BOETE VAN 250 EURO… PER DAG WELTEVERSTAAN!
Boete
De Goudse nieuwbouwwijk Westergouwe dient als lichtend voorbeeld. Gebouwd in een polder van zes meter onder NAP is er de ontwikkelaars veel aan gelegen om de omgeving groen te houden. Zo blijft de wijk leefbaar en kan het water bij zware regenval gemakkelijk wegsijpelen. Op de website van Projectbureau Westergouwe worden bewoners er nog eens fijntjes op gewezen dat de haagjes in de voortuin, voor zover aanwezig bij aankoop, moeten blijven staan. Eigenzinnige eigenaars die ze toch verwijderen riskeren een boete van 250 euro… per dag welteverstaan!
Ook uit andere, minder diep gebouwde wijken klinken geluiden van herkenning. In Middenwillens bijvoorbeeld weet een bewoner te vertellen dat de haagjes beschermd zijn. Ook daar staat er een boete op, zo vertelt de man die zelf het bedrag niet kent. Hij heeft overigens de indruk dat op deze regels niet wordt gehandhaafd. Probeert u het uit?
En ook in Waddinxveen weten ze van wanten. In de nieuwbouwwijk Triangel spreken we een bewoner van een hoekhuis. Zijn tuin wordt afgebakend door een hekwerk, daar moet hij vanaf blijven. Tegen het hek groeide een beukenhaag, waarvoor hetzelfde opging. Hoewel hij begrip zegt te hebben voor de regels hebben de beukenhaagjes het uit privacyoverwegingen toch afgelegd: “Voor een hedera, want die is binnen anderhalf jaar groot, op een beukenhaag moet je 15 jaar wachten. Al die tijd is het open”, zegt de jonge man die anoniem wil blijven.
In extremis
Hoe bureaucratisch regels kunnen zijn blijkt in de Koningshof, de nieuwe buurt bij de Raam. Een bewoner, die eveneens anoniem wil blijven, legt een vuistdikke archiefmap op zijn bureau. Vast onderdeel voor een appartement als het zijne is de zogenaamde splitsingsakte: 59 pagina’s juridische taal over regels, kosten en eigendomsrecht. “Je hebt geen idee wat er staat”, vertelt de bewoner. “Niemand heeft dit gelezen en toch heeft iedereen het getekend”. De splitsingsakte is verplicht onderdeel bij de aankoop van een appartement, net als de oprichting van een Vereniging van Eigenaren.
Het is bij de Koningshof ‘niet toegestaan diepwortelende beplanting, zitkuilen, vijvers en dergelijke aan te brengen’, zo meldt de akte. Het terrein is niet gesaneerd; een speciaal doek houdt de verse grond gescheiden van de vervuilde eronder. Als de bewoner door het doek boort krijgt hij een boete. Als hij deze regel niet aan een nieuwe koper doorgeeft, riskeert hij een som van 50.000 euro. Die regel is voor de zekerheid apart bijgevoegd, om te voorkomen dat hij verdrinkt in de 59 pagina’s lange juridische tekst.
Begrip
Hoewel deze regels de nodige irritatie opwekken, klinkt er ook enig begrip. De eigenaar van het hoekhuis in de Triangel bijvoorbeeld schetst een beeld van wat er gebeurt wanneer mensen de haagjes en hekken weg mogen halen: “Als mensen alles eruit halen en er bamboe neerzetten, heb je straks de hele wijk vol bamboe staan”. Niet bepaald een droombeeld. Net als de tuinen in de ouderlijke woning uit de kindertijd van ondergetekende, die in een luttele 20 jaar veranderden van open plekken in een schuttingenparadijs.
In Westergouwe staat er tegenover de negatieve prikkel overigens ook een positieve impuls; het zand dat in een tuin plaats maakt voor grond kan in het eerste jaar van bewoning gratis worden afgevoerd. Wat u ervoor terugzet, dat mag u zelf weten.
De namen van betrokkenen zijn bij de redactie bekend.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl