Fairtrade bij adviesbureau Eigen-Wijsz
— 02-10-2019Dorotheé Beens heeft sinds 2015 een eigen adviesbureau waarmee ze ondernemingen (groot en klein) helpt om zichzelf beter te presenteren. “Als het mij lukt om die ondernemingen vooruit te helpen en om zichzelf te verbeteren, dan word ik daar heel blij van.” De 45-jarige Dorotheé Beens noemt zichzelf opleidingsstrateeg en workshopcoach. De naam van haar bureau is Eigen-Wijsz. Een toepasselijke naam, want ze doet dit advieswerk op geheel eigen wijze.
“Heel vaak zijn mensen heel goed in hun vak en hebben ze veel kennis in huis. Maar ondernemen ligt ze niet zo. Ze kunnen zichzelf vaak niet zo goed presenteren. Daar wil ik dan bij helpen. Door ze te leren hoe ze zich moeten presenteren, hoe ze workshops moeten organiseren of hoe ze voor hun eigen medewerkers een opleidingsplan moeten maken.”
Gezien de reacties van klanten op haar website (www.eigen-wijsz.nl) slaagt zij daar heel goed in. “Ik richt me vooral op bedrijven, die het verschil willen maken. Het is mooi als dat lukt, want daar groei ik zelf ook van. En dat kan ik dan weer op anderen overbrengen.”
Voordat ze voor zichzelf begon, werkte Dorotheé als ambtenaar bij de gemeente Schiedam als opleidingsadviseur sociale zekerheid. Ze volgde de HBO-opleiding sociaal-juridische dienstverlening in Culemborg en volgde ook nog een coachopleiding. Ze is blij dat ze de stap naar een zelfstandig adviesbureau heeft gemaakt. Ze noem zichzelf geen wereldverbeteraar, maar ze wil wel haar steentje er toe bijdragen dat de wereld er een stukje beter kan gaan uitzien. “Ik wil mensen helpen om meer uit zichzelf te halen en ook om opener tegenover elkaar te staan en minder vijandig. Als je dat helemaal doortrekt, zou dat kunnen leiden tot een meer vredelievende samenleving. Dat ligt een beetje in de lijn van Fairtrade. Dat wil ik uitstralen in mijn werk en in mijn privé leven, met mijn gezin. Ik heb een man, een dochter van 17 en een zoon van 15. Toen ik in contact kwam met Fairtrade Gouda sprak mij dat meteen aan.”
Sindsdien schenkt ze in haar kantoor-aan-huis fairtrade koffie en thee met fairtrade chocola en suiker. “Maar dat is een beperkte bijdrage. Daarom wil ik het ook in mijn hele doen en laten uitstralen. Ik verpak brood niet meer in aluminiumfolie maar in speciale stoffen broodzakjes, die ik koop in de Wereldwinkel. Alle kleine beetjes helpen. Klanten vragen wel: waarom die je dit? Omdat we bewust bezig willen zijn met het klimaat en ons voedsel.”
Bedrijven en winkels die in Gouda fairtradedeelnemer worden, krijgen een sticker die op voorruit of deur geplakt kunnen worden. Dat gaat bij adviesbureau Eigen-Wijsz wat lastig. “Misschien kan ik die sticker inlijsten en dat lijstje een plekje geven in mijn kantoortje. Zodat mijn klanten dat kunnen zien.”
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en Android