Feiten en weetjes over kerstboom Gouda bij Kaarslicht
— 05-12-2014Gouda maakt zich op voor Gouda bij Kaarslicht. Op vrijdag 12 december zijn er de hele middag en avond activiteiten, met als publiekstrekker het ontsteken van de verlichting. Wat weten we van de grote kerstboom?
- Gouda krijgt al bijna zestig jaar van haar zusterstad Kongsberg een kerstboom.
- De Boswachterij van Kongsberg zoekt in het najaar een geschikte boom op en zet daar een merkteken op. Men gaat altijd uit van een boom die achttien tot vierentwintig meter hoog is.
- Medio november hangen ze de boom in een strop en zagen ze hem af. Na het takelen op een dieplader vervoeren ze de boom horizontaal. Aan de boom hangt dan een bordje ‘voor de burgemeester van Gouda’. De stad Kongsberg zorgt er vervolgens ook voor dat de boom met de boot van Bergen (Noorwegen) naar de haven van Rotterdam vervoerd wordt. Daar haalt dan een Goudse vrachtwagen de boom op en brengt deze via de Kleiweg naar de Markt.
- Eenmaal in Gouda plaatsen ze de boom op de Markt waarbij de onderkant twee meter diep in de grond moet zakken.
- Om de boom te versieren gebruiken ze bijna duizend meter lichtsnoer met daarin 15.000 LEDlampjes. De ster gaat al op de top van de boom als deze nog horizontaal op de wagen ligt.
- Vaak zie je dat de onderkant van de boom een beetje kaal is. Daar heeft de boom in het bos weinig licht gekregen en groeiden weinig takken. Dat lossen ze op door een soort ‘extensions’. Ze vullen de gaten op met andere takken.
- In de boom hangen zo’n duizend ornamenten in de vorm van een Goudse kaas met het stadswapen.
- Tijdens Gouda bij Kaarslicht, worden de lichtjes in de boom ontstoken door de Burgemeester van Kongsberg. Dit jaar voor het laatst door de burgemeester Vidar Lande die stopt als burgemeester van Kongsberg.
- Na Oud & Nieuw halen ze de boom weg en krijgt het een nieuwe bestemming.
- Zo heeft een paar jaar geleden Jan Mostert het hout gekregen voor het maken van een kunstwerk en is vorig jaar de boom gegaan naar de Scoutinggroep Cornelis de Houtman voor het maken van een zeilmast of een vlaggenmast.