Weekblad deGouda Archief

Fors minder woninginbraken in zomervakantie

Gouda – Het zomeroffensief tegen woninginbraken dat de politie gedurende de zes weken zomervakantie heeft ingezet, was succesvol. Werd er vorig jaar tijdens de zomerperiode nog 119 keer ingebroken, dit jaar was dat 48 keer. Dat getal zou nog lager kunnen worden als bewoners alerter zouden zijn, zeiden teamchefs van de politie Anouk Veenstra en Hans Blaauw donderdag tijdens een persgesprek. Nog te vaak zien ze raampjes op de begane grond open staan of zelfs sleutels in de deur. Ze denken dat alleen een financiële prikkel helpt om mensen bereid te maken bewuster om te springen met inbraakpreventie.

De verzekeraar zou minder kunnen uitkeren aan bewoners die hun huis niet goed hebben afgesloten. De teamchefs gaan onderzoeken of die mogelijkheid bestaat.

Matrixborden
Het zomeroffensief bestond onder meer uit een waarschuwend matrixbord bij de winkelcentra in Bloemendaal en Goverwelle, een vakantie-actie waarmee mensen via de gemeente konden aangeven wanneer ze weg waren en uit extra toezicht in de wijken. Toezichthouders troffen zeer regelmatig niet afgesloten tuindeuren aan, laptops in het zicht of ramen op de begane grond die open stonden terwijl de bewoners niet thuis waren. Overal waar ze dit aantroffen lieten ze als waarschuwing een wit voetje achter. “Af en toe leek het of ook daar niets mee werd gedaan. Ramen bleven open staan. Het blijkt voor bewoners lastig zich te realiseren dat ze echt risico lopen. Er wordt veel aandacht voor gevraagd, maar op de een of andere manier beklijft het niet in Gouda. Hoe kan dat in een stad waar zoveel woninginbraken zijn?”, vroegen de teamchefs zich af.

De meeste woninginbraken vinden plaats in de Kadebuurt en in Goverwelle.  In de binnenstad zijn de minste woninginbraken.

Extra toezicht
Hoewel het succes van de aanpak aan meerdere factoren te danken is, denken de teamchefs dat vooral extra toezicht de woninginbraken heeft kunnen voorkomen. “Onze boodschap is daarom: als alle burgers meekijken, komen we een heel eind”, zei Hans Blaauw. De buurt whatsappgroepen hebben volgens hem ook hun waarde laten zien. De meldingen van verdachte situaties hebben bijgedragen aan het succes. .

Daders
Een andere belangrijke factor is dat recent een aantal daders van woninginbraken is opgepakt. Hans Blaauw: “Het is een combinatie van factoren. Dat maakt het lastig om te zeggen: zo gaan we na de zomer verder. Het belangrijkste is dat de mindset van bewoners gaat veranderen.”

Related Articles