Gemeente komt met subsidie voor groene daken
— 02-12-2020Gouda – De gemeente Gouda opent vanaf volgend jaar een subsidie voor de aanleg van een groene of blauwe daken. De maatregel is bedoeld om de capaciteitsproblemen van de riolering te verminderen tijdens hevige buien, de zogenaamde klimaatadaptatie. Gouda richt zich in eerste instantie op zes versteende wijken, waaronder de Binnenstad en de Kadebuurt. In de laatste twee kwartalen van het jaar komen ook andere wijken aan de beurt. Er is jaarlijks, in 2021 en 2022 tot 100.000 euro beschikbaar, in 2023 gaat het om 50.000 euro.
De urgentie van klimaataanpassing is toegenomen, schrijft het College in hun besluit. De subsidie voor groene en blauwe daken moet helpen om water op te vangen bij piekbuien. Daarnaast helpt het er extreme hitte verminderen en de biodiversiteit vergroten. Groene daken in vier vragen.
Hoe ziet zo’n dak eruit?
Er worden drie soorten daken onderscheiden.
Extensieve groene daken, die alleen een dunne laag hebben met daarop sedum (bodembedekker) of lage beplanting groeit. Intensieve groene daken, met een meer gevarieerde beplanting. En blauwe daken, waarop water wordt opgeslagen in kratjes. Dit heeft als voordeel dat het vervolgens slim kan worden ingezet in (of rond) het huishouden. In alle gevallen gaat het uiteraard om platte daken.
Wie kan aanvragen?
Vrijwel iedere Gouwenaar: of je nu huurder bent of koper, bedrijf of particulier. Zolang je een plat dak hebt binnen het stadsgebied van de gemeente kun je subsidie aanvragen. Iedere jaargang is het eerste half jaar volledig voor aanvragen uit de meest versteende wijken: Binnenstad, Kadebuurt, Kort Haarlem, Korte Akkeren Oud, Industrieterrein Kromme Gouwe en Boerhaavekwartier. In de laatste twee kwartalen zijn ook aanvragen uit andere stadwijken welkom. De subsidie is wel bedoeld voor panden ouder dan twee jaar.
Wat kost het?
De terugverdientijd van groene (en blauwe) daken is relatief lang. Daarom legt de gemeente geld bij. Die bijdrage kan oplopen tot 50% van de kosten, met een max. die uiteenloopt per type dak, van 5.000 euro via 7.500, tot 10.000 euro. Ook worden aan de advieskosten tot 250 euro bijgedragen.
Waarom zou ik het doen?
Er zitten een aantal voordelen aan groene en blauwe daken, schrijft de gemeente. Zo zijn ze koeler dan gewone daken, doordat de beplanting water verdampt en er meer zonnewarmte wordt gereflecteerd. De onderliggende ruimte warmt bovendien minder snel op tijdens warme dagen. En natuurlijk levert het dak een bijdrage aan stad en omgeving; het groen draagt bij aan de biodiversiteit en je helpt te voorkomen dat de straat telkens blank staat.