GHZ een van de weinige klinieken voor operatie middenrifbreuk
— 13-06-2017Gouda – Voor veel mensen klinkt de aandoening niet meteen bekend: de hernia diafragmatica, ofwel de middenrifbreuk. Toch zijn er veel mensen die er last van hebben. Ze hebben klachten als opkomend maagzuur, benauwdheid of het gevoel dat het eten niet wil zakken. Chirurg Larissa Tseng helpt deze patiënten door de breuk (een te grote opening) in het middenrif te opereren. Het Groene Hart Ziekenhuis is een van de weinige klinieken die deze operaties uitvoeren.
De patiënten met een middenrifbreuk die Larissa Tseng behandelt, zijn onder te verdelen in twee groepen. De eerste groep heeft last van maagzuur; kan niet meer plat liggen of bukken vanwege de klachten. Deze patiënten worden in eerste instantie door de Maag-Darm-Leverarts behandeld met medicatie. Lukt het daarmee niet, dan komt een operatie in beeld. “We opereren weinig voor deze indicatie, maar ik hoor vaak van mensen die wel zijn geopereerd: ‘Dat had ik veel eerder moeten doen.’ Bij de grootste groep patiënten die Larissa ziet, is het gat in het middenrif zo groot dat bijna de hele maag in de borstkas ligt. Een operatie is dan de enige oplossing. “Het is een heel delicaat gebied om in te opereren”, zegt Larissa. De maag is in de loop van de tijd met vliezen vast gaan zitten in de borstholte, waar longen, hart en de grote slagader zich bevinden. “Je moet heel secuur werken, één verkeerde
beweging en het kan heel erg gaan bloeden. Het is niet zonder risico.” Maar juist dat deel van het lichaam boeit Larissa geweldig. “Het is een mooie anatomie, uitdagende chirurgie, en het geeft veel voldoening om alles keurig zonder bloedverlies weer anatomisch op zijn plek te krijgen.”
“Ik had altijd het gevoel dat er een balletje boven mijn maag zat
“Ik had altijd het gevoel dat er een balletje boven mijn maag zat”, omschrijft Adri Krijgsman haar klachten. “Het was vervelend, deed niet echt pijn, maar het bleef zeuren.” Ze werd door de huisarts naar de longarts gestuurd en onderzocht. Het bleek een middenrifbreuk te zijn. Daar had ze nog nooit van gehoord, laat staan aan gedacht. De maag van Adri kwam via de breuk in het middenrif, haar borstkas binnen. In april werd ze eraan geopereerd. ”Het was een zware operatie”, zegt Adri. ”Maar dokter Tseng is een lieve arts, ze geeft je vertrouwen.” Het moeilijkst vond Adri het voedingspatroon na de operatie. Ze houdt van lekker eten; naar een week lang vloeibaar voedsel keek ze bepaald niet uit. “Ik had veel steun aan onze kinderen. Ze hebben soep gemaakt, smoothies en bavarois. Het smaakte heerlijk.” Nu kan ze weer gaan opbouwen. “Zo langzamerhand gaat het beter. Ik kan weer een boterham verdragen. En gisteravond heb ik zelfs een stukje vlees gegeten en dat ging goed.”
Wat is een middenrifbreuk?
Wat is dat, een middenrifbreuk? Larissa Tseng pakt er een tekenpapiertje bij om het duidelijk te maken. Het middenrif is een dikke spier tussen de borstkas en de buik. In die spier zitten drie gaten: één voor de slokdarm, één voor de grote slagader en één voor de holle ader. Wanneer het gat voor de slokdarm te wijd is, heet dat een middenrifbreuk. Het gat sluit niet meer en daardoor kan het maagzuur, dat normaal wordt tegengehouden, omhoog. Soms is het gat zo groot dat zelfs een deel van de maag of de
dikke darm in de borstkas zit. Daardoor komen de longen in de knel, krijgt de patiënt last van benauwdheid en kan het eten niet meer goed zakken. Waarom zo’n breuk bij de ene mens wel ontstaat, en bij de ander niet, is niet helemaal duidelijk. Door middel van een laparoscopische operatie, waarbij via enkele kleine sneden in de buik wordt geopereerd, worden de organen in de juiste stand gelegd en het gat dicht gemaakt. Het is een operatie die behalve in het Groene Hart Ziekenhuis maar in enkele klinieken wordt gedaan.