Gouda bouwt en groeit. Zelfs tot 90.000 inwoners als we een kleine 10 jaar geduld hebben
— 17-12-2021Goida – In deel I werd, aan de hand van een gesprek met wethouder Rogier Tetteroo, de huidige stand van zaken en de toekomst van de woningbouw in Gouda duidelijk. Daarin bleek dat er tot en met 2026 maar liefst 3.200 wooneenheden zullen worden opgeleverd. Geen vaag verhaal maar louter vastgelegde projecten. Daarbij waren de kleinere projecten nog niet eens meegenomen.
In dit deel II leggen we uit hoe Gouda zich handhaaft tussen de 4 omliggende gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas. Daar staat de woningbouw namelijk ook niet stil. Dus hoe gaat Gouda en vooralsnog wethouder Tetteroo (In maart zijn er immers gemeenteraadsverkiezingen) om met de mogelijkheden en hindernissen bij verdere woningbouw.
Wat is de verwachting van het aantal inwoners in 2030 in de 5 gemeenten van Regio Midden-Holland?
Zoals eerder geschreven hebben we alle 5 gemeenten in deze regio gevraagd om hun groei kenbaar te maken. Per gemeente hebben we de uitkomsten al gepubliceerd en hieronder staat het totaal overzicht van ons onderzoek wat de inwonersgroei betreft:
Gemeente | Oppervlak ha. | Inwoners 2021 | Verwacht 2030 |
Waddinxveen | 2940 | 30.500 | 31.700 |
Bodegraven-Reeuwijk | 7500 | 35.300 | 41.000 |
Krimpenerwaard | 16130 | 56.600 | 64.500 |
Zuidplas | 5800 | 45.050 | 72.600 |
Gouda | 1800 | 73.700* | 78.900 |
Het sterretje bij het aantal inwoners in Gouda geeft aan dat er wat toelichting nodig is. Medewerkers van de wethouder geven aan dat 73.700 inwoners volgens de BRP-gegevens juist is maar dat Gouda, bij de aldaar toegepaste prognose, sprake is van 74.700 inwoners. Voorts wordt aangetekend dat de gemeente hoofdzakelijk werkt met huishoudprognoses. Juist daarop worden de bouwplannen gebaseerd. Dit neemt niet weg dat het staatje een goede inwonersverhouding aangeeft tussen de 5 Midden-Holland gemeenten. Voorts wordt duidelijk op hoe weinig hectare Gouda zijn inwoners moet huisvesten t.o.v. de andere gemeenten.
*De Basisregistratie Personen (BRP) bevat persoonsgegevens van inwoners van Nederland (ingezetenen) en van personen die Nederland hebben verlaten (niet ingezetenen)
Rogier Tetteroo acht 90.000 inwoners na 2030 mogelijk en een reële optie
“Dit mits we bestaande locaties optimaliseren en er weer voldoende toekomstige plekken in de stad voor woningbouw aangewend kunnen worden”, is zijn toevoeging.
Hij gaat dus een stap verder en schetst Gouda als een toekomstige grote gemeente zoals dat nu bijvoorbeeld Amstelveen en Hilversum dat zijn. Het aantal inwoners is natuurlijk sterk gerelateerd aan de beschikbare woonruimte. Tetteroo zegt duidelijk zicht te hebben op nieuwe bestemmingsplannen, die goed zouden zijn voor ca. 4.250 wooneenheden. Zo is Westergouwe met de nu aangegeven bouwplannen, nog niet volgebouwd. Bovendien vindt hij de groei van groot belang. Met meer inwoners komt er ook meer geld van het Rijk beschikbaar en dat is nodig om de bestuurbaarheid te verbeteren o.a. door meer gekwalificeerde ambtenaren aan te trekken en voorzieningen te kunnen verbeteren.
De woningcorporaties doen hun uiterste best om betaalbare, sociale woningen te bouwen.
Daarbij hangt veel af van de grondposities van de corporaties. Bovendien worden zij nog steeds belast met de door de regering ingestelde verhuurdersheffing. Dat is geld dat direct de staatskas instroomt maar de financiële positie van de corporaties behoorlijk aantast. In het nieuwe regeerakkoord staat echter dat de regering bereid is de heffing stapsgewijs te verminderen. Dat neemt niet weg dat het profijt door de woningcorporaties pas over enkele jaren genoten wordt.
Artikel gaat verder na de foto
Is een private investeerder nog steeds verplicht om per project minimaal 33% aan sociale woningen op te leveren?
Op die vraag stelt Tetteroo dat de spelregels hieromtrent nog steviger zijn geworden. Is sociale woningbouw in een beleggingsproject financieel niet rond te krijgen dan is er het zogenaamde “vereveningsfonds”. Ook in Gouda komt er een dergelijk fonds. De gemeente zal ook zelf inleg in dit fonds doen. Met het verzamelde geld wordt dan elders sociale bouw gerealiseerd. De gelden in dit fonds moeten voor 33% aan sociale huur en voor 20% aan midden huur of bereikbare koop worden besteed. Het fonds wordt nog nader uitgewerkt.
Op dit moment is er een instandhoudingstermijn als sociale huur of bereikbare koop onderdeel is van een privaat project, te weten rond 25 jaar (sociale woningbouw op gemeentelijke grond) en op gronden van derden 15 jaar Voor midden huur geldt ook 15 jaar. Hierdoor kunnen deze woningen niet op korte termijn -bijvoorbeeld door huurverhogingen- buiten de sociale sector vallen of doorverkocht worden.
Kan bij zoveel nieuwbouw Gouda wel voor voldoende infrastructuur en voorzieningen zorgen?
Uit het antwoord van de wethouder kunnen we opmaken dat hier alle aandacht aan is besteed. Alleen al voor de Spoorzone is 12 miljoen euro gereserveerd. Voor Westergouwe doet de gemeente er nog een schep bovenop. In dat gebied wordt voor infra en voorzieningen circa 50 miljoen euro uitgetrokken. Als met dit geoormerkte geld alles volgens plan gaat verlopen zou dat een mooie opsteker zijn. In het verleden kwamen infra en voorzieningen nog wel eens als mosterd na de maaltijd.
Wordt de (politieke) invloed van Gouda minder door de sterke groei van de buurgemeenten?
Hij geeft aan dat er onderling goed wordt samengewerkt en dat er op dit punt van rivaliteit geen sprake is. En ook dat hij, op z’n netst gezegd, zich niet herkent in delen van het rapport. Er zullen waarschijnlijk weinig lezers zijn die van het bestaan van deze club afweten.) Vroeger hadden gemeenten een eigen rekenkamer maar nu hebben een aantal gemeenten samen één rekenkamer.
De stroperigheid van bouwprocessen verziekt soms ook het humeur van de wethouder
Door alle wetten, regelgeving, en eindeloze inspraak wordt de vaart behoorlijk uit de bouwprocessen gehaald. Dat treft natuurlijk direct zowel de woningcorporaties als de projectontwikkelaars. Mensen die dringend op een woning zitten te wachten begrijpen niet dat een kavel, waar zij elke dag langs fietsen, soms vier jaar of langer onbebouwd blijft liggen. Wat meer doorpakken zou Tetteroo dus erg welkom zijn.
Tot slot de vraag of de wethouder wonen een idee heeft wanneer de ergste woningnood in Gouda zal zijn opgelost.
Zijn antwoord luidde: “Op het moment dat het merendeel van de 6.000 echt reëel woningzoekenden voor een sociale huurwoning een woning hebben”. Uitdaging genoeg dus. Tetteroo kan terugkijken op een lange aanloop die echter resulteert in hoopgevende vooruitzichten en we hebben de indruk dat hij nog niet op deze job is uitgekeken.
Redactie
Cor Sul