Weekblad deGouda Archief

‘Gouda financieel op de goede weg’

Gouda – Het nieuwe Goudse college legt een sluitende meerjarenbegroting 2017-2020 voor aan de gemeenteraad. “We zijn op de goede weg”, concludeert wethouder Financiën, Jan de Laat, tevreden. De schuldenlast van de gemeente daalt en het weerstandsvermogen (de ruimte die de gemeente heeft om tegenvallers op te vangen) is op orde.

Wat gaan de Gouwenaars merken van de verbeterde financiële positie van Gouda? Als belangrijk speerpunt wordt genoemd een onderzoek naar de mogelijkheden voor lastenverlichting, onder meer via een verlaging van de OZB in 2017 en via vermindering van de eigen bijdrage in het sociaal domein. Concrete uitspraken over de lastenverlichting doet dit nieuwe college niet, maar Jan de Laat verzekert donderdagmiddag tijdens een persgesprek dat het college serieus gaat kijken naar mogelijkheden om de lokale lasten te verlichten. Gouda behoort tot de duurste gemeenten. Dat is ook een zorg voor het nieuwe college. “Iedereen wil alles op alles zetten om daarin verandering te brengen. Maar we zijn ook een armlastige gemeente met schulden.” De Laat ziet dit niet als een vrijblijvende formulering. “Je kunt hier alleen mee weg komen als je heel goed kunt beargumenteren waarom de lastenverlichting uiteindelijk toch niet zou kunnen doorgaan.”

Bestuurscrisis
De bestuurscrisis van de afgelopen maanden heeft zijn weerslag op de financiën van de gemeente. “Vorig jaar hadden we een super resultaat, financieel gezien. Ik denk niet dat we dat dit jaar gaan redden. Gedoe geeft nooit financiële rust. Het kost altijd geld.” Hoeveel precies kan De Laat nog niet zeggen.

Extra sociale huurwoningen
Behalve de lastenverlaging wordt ook genoemd het streven naar extra sociale huurwoningen in Middenwillens. Verder komt er, zoals al in de Kadernota 2017-2020 stond (die al wel was vastgesteld door het vorige college, maar nog niet door de raad), geld voor de renovatieplannen van scholengemeenschap de Goudse Waarden, voor vermindering van leegstand, omvorming van het voormalige stadskantoor in de Agnietenstraat naar woningen en budget voor verzoeken van buurtbewoners tijdens veiligheidsavonden.

Schuldenpositie
Wat betreft de schuldenpositie wil het college de dalende tendens, die eerder is ingezet, vasthouden. Met de afspraken in de huidige programmabegroting wordt het nieuwe schuldplafond van 330 miljoen euro volgens de wethouder ruimschoots gerespecteerd: per eind december wordt de omvang van de langlopende leningen geraamd op 289 miljoen euro. Bij ongewijzigd beleid voldoet de hoogte van de gemeentelijke schuld in 2022-2024 aan de door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gestelde normen.

Related Articles