Weekblad deGouda Archief

Goudkade deel IV: ‘Het terrein opknappen of uitkopen’

Gouda – Als je het niet weet fiets je er zo voorbij. Net na de Action ligt, goed verscholen achter een heg, een weggetje met een hele ris woonwagens eraan. In onze serie over het woonwagenterrein aan de Goudkade schreven we al over de deplorabele staat van het terrein en hoe het zover heeft kunnen komen. Voor dit slotstuk vroeg Weekblad deGouda zich af hoe het verder moet. Het terrein is immers in slechte staat en bewoners worden weliswaar met zachte hand gemaand te vertrekken, voorlopig wonen zij er nog gewoon. Een oplossing voor de patstelling lijkt niet in zicht.

Deze serie gaat over het woonwagenkamp aan de Goudkade. Vandaag in deel IV: ‘Opknappen of uitkopen’

We spreken opnieuw met Willy Bleijenberg, haar man Wil en hun buurman. Al 36 jaar woont Willy aan de Goudkade, een terrein dat in het begin nog bestond uit een stevige, dikke plak asfalt. Het was toen een aantrekkelijke plek om te wonen, zegt zij. “Een stevige ondergrond met de wagens erop en schuurtjes erbij”. Dat is nu wel anders.

Sinkholes Zo wijst haar buurman, die bezig is om groenafval af te voeren op een aanhanger, op ‘sinkholes’ onder het asfalt. “Ze hebben hier niet zo lang geleden in het asfalt geboord en ze staken er zo doorheen”, legt hij uit. De grond onder het asfalt is op verschillende plekken weggespoeld, iets dat veel Gouwenaars bekend zal voorkomen van de bestrating rond het huis. De medewerker die op het terrein aan het werk was wist ook te vertellen dat het asfalt giftig is. Vermoedelijk gaat hierbij om bitumen, een PAK (Polycyclische Aromatische Koolwaterstof) die giftig is voor mens en milieu. Dit is echter niet te verifiëren. De gemeente liet eerder juist weten dat de grond van het terrein schoon is.

Alternatieven In [deel III] van deze serie beschreven we dat de gemeente graag wil dat bewoners vertrekken van de Goudkade. Zij biedt hen als alternatief voorrang op vrijkomende standplaatsen, elders in Gouda. Het is onduidelijk hoe dit in de praktijk uitpakt, volgens een van de buren van Willy, die wel weg wil van het terrein, kom je er zelfs met de ‘voorrangsregel’ slecht tussen. Er is bovendien een chronisch tekort aan standplaatsen. Het College voor de Rechten van de Mens tikte in december de gemeente nog op de vingers omdat zij te weinig nieuwe woonwagenplaatsen zou aanleggen. Zelfs als er bestaande, of nieuwe plaatsen vrijkomen is verhuizen voor Willy onaantrekkelijk: “Je kunt de wagen niet verhuizen”, zegt zij. Een nieuwe plek is bovendien vele malen duurder dan ze nu wonen. Dat komt omdat zij nu voor de standplaats betalen, het huis erop is van hen zelf. Een nieuwe plek wordt opgeleverd met een huis erop; dan betaal je dus geen stageld, maar huur.

Uitgekocht Dus ze willen wel weg, maar alleen als zij worden uitgekocht, vindt Wil, de man van Willy. Dat is niet zo’n gek scenario als je zou denken. In 2003 werden verschillende bewoners uitgekocht door de gemeente en kregen een plek aan de andere kant van het kanaal. Dit om ruimte vrij te maken op het terrein. Volgens de Goudsche Courant (2003) zou de deal 500.000 euro hebben gekost. Andere vertrekkers van de Goudkade zijn vrijwillig gegaan.

De gemeente heeft gezegd nu met kleine opknapwerkzaamheden het terrein aan te pakken. Hiermee wordt de slechte staat van de ondergrond onder de wagens niet verholpen. “De bewoners willen gewoon dat het hele terrein wordt opgeknapt”, zegt Willy. Als de gemeente dat niet doet is het de vraag hoe jongere bewoners, zoals haar dochter, er straks nog moeten wonen. Het terrein kan in de huidige staat zeker niet nog eens 36 jaar mee. Hoe het verder moet weet niemand; Aandacht vragen

voor de situatie is al wat de bewoners kunnen doen. De hoop is dan dat er een frisse politieke wind opsteekt in het gemeentehuis.

Hier kun je meer lezen over de woonwagenlocatie aan de Goudkade

Related Articles