Goudse (besnijdenis)arts met een bijzonder verhaal
— 09-02-2017Gouda – Nathalie van Amsterdam is een bijzondere huisarts, en niet alleen vanwege haar humor en mooie verschijning. Ze is een huisarts met een bijzonder record op haar naam: 10.000 besnijdenissen. Nathalie kan er sappig over vertellen. Dat geldt ook voor de ooglidcorrecties waarvan ze er inmiddels 2.000 heeft uitgevoerd. Een jaar heeft haar werk stil gelegen en was haar praktijk in Gezondheidscentrum Goverwelle gesloten. Maar nu is Dokter van Amsterdam weer helemaal terug.
Eigenlijk zou ze de opleiding voor chirurg doen, maar het is bij nader inzien toch huisarts geworden; die functie past beter bij haar. Nathalie werd parttime huisarts in Gezondheidscentrum Goverwelle en startte daarnaast een kliniek waar ze onder meer besnijdenissen en ooglidcorrecties uitvoert, dus toch de operaties. Ze was door een chirurg uit het Groene Hart Ziekenhuis op het idee gebracht besnijdenissen te gaan doen. Hij zag dat ze handig is met instrumenten en met kinderen en suggereerde een nieuw besnijdeniscentrum op te zetten, wat ze in 2005 deed. Ze werkte om beurten op de vier locaties: Gouda, Den Haag, Rotterdam en Maastricht. In 2015 bereikte ze haar record: in tien jaar tijd had ze 10.000 penissen onder handen gehad. Verwijzend naar een cabriolet met een open dak, heeft ze, zoals ze zelf zegt, al die piemels voorzien van een ‘open dakje’.
Gênante verhalen
Nathalie van Amsterdam geniet van haar werk. Niet alleen van dat wat ze doet als huisarts, maar ook van bijvoorbeeld de ooglidcorrecties die ze uitvoert. Ze wil patiënten het gevoel geven dat ze bij een schoonheidsspecialiste zijn: niets engs aan en niet pijnlijk. De patiënten liggen er rustig bij. “Mensen gaan dan lekker vertellen, vaak dingen die ze normaal in de huisartsenpraktijk niet zeggen. Ook wel gênante dingen”, lacht ze. “Die vrouw van zestig met dat vriendje van negentien.” Ze kijkt haar assistente aan en samen schieten ze in de lach. Met die patiënte hadden ze veel lol. “Dit werk voelt anders dan dat van een huisarts”, verzekert ze. “Als huisarts kun je nooit iemand zo blij maken, zoals ik dat met deze operaties kan.”
“Het geeft me een kick dat het voor een kind vrijwel zonder pijn kan. Ook voor hem is het een feestje.
Dat gaat niet alleen op voor opgeknapte oogleden, maar ook voor de besnijdenissen. Toen ze ermee begon zag ze veel huilende jongetjes. Ze bedacht dat dit beter moest kunnen. Ze ging aan het pionieren en ontwikkelde een manier van werken waardoor de jongens nog maar weinig voelen van de behandeling. Er wordt nauwelijks meer gehuild. “Het geeft me een kick dat het voor een kind vrijwel zonder pijn kan. Ook voor hem is het een feestje.” De kinderen krijgen een roesje, maar zijn nog wel gewoon bij. Ze vindt het heel mooi om bij dit ritueel betrokken te zijn. “Het is indrukwekkend. Mensen zijn zo blij. Regelmatig staan er wel dertig mensen in de kamer; de hele familie is er soms bij. Zo’n oma die dan even over mijn rug aait terwijl ik bezig ben, zo mooi, ik heb echt een fantastische baan.”
Dat ze een vrouw is, is nooit een probleem, zegt ze. “Ik geef vaak de vader geen hand. Maar ik besnijd vervolgens wel zijn zoon. Ik heb nooit meegemaakt dat mensen niet respectvol zijn.”
Patiënt van 82 jaar
Het meest komt de kinderbesnijdenis voor (op welke leeftijd dat gebeurt, verschilt per cultuur), maar er zijn ook volwassen mannen voor wie het nodig is of die er om andere redenen om vragen. “Mijn oudste patiënt is 82, mijn jongste zeven dagen. Ik heb een keer een man besneden van 67. Hij wilde dat al sinds zijn achttiende laten doen. Dat vond hij mooier.”
Weer terug
Een jaar lang is Dokter van Amsterdam gesloten geweest. Nathalie was ernstig ziek, kreeg een half jaar lang chemokuren en kon haar werk niet meer doen. De drie assistentes, met wie het zo fijn werken was, moesten worden ontslagen en vonden ander werk. Inmiddels is Nathalie zover dat ze het werk kan oppakken. De assistentes Andrea, Angelique en Sandra hebben hun banen opgezegd en komen bij haar terug. “Dat is zo superfijn!”
(foto’s Nico den Broeder)