Weekblad deGouda Archief

Het dak gaat er af bij de Chocoladefabriek maar wat levert het op?

Gouad – Er is jarenlang gesteggeld over het wel of niet verbouwen van de Chocoladefabriek. De bibliotheek is de hoofdbewoner en voert als zodanig het management uit. Het is dan ook Erna Staal, die behalve de leiding over de Stadsbibliotheek heeft, ook verantwoordelijk is voor de exploitatie van dit grote gebouw. Op dit moment wordt de “Choco” (een veel gebruikte afkorting) behalve door de Stadsbibliotheek gebruikt door:

  • Kruim eten en drinken, die een flink deel huurt als zakelijke exploitant van zijn café-restaurant.
  • Mensen, die om allerlei reden een van de vele flexplekken reserveren. Dat is puur een dienstverlening waar gebruikers niets voor hoeven te betalen. De kwaliteit van het meubilair is er dan ook naar. Geen ergonomische werkplekken en “keukenstoelen” terwijl bijna iedereen met een laptop werkt.
  • Het Streekarchief Midden-Holland. Bezoekersruimte van het archief bevindt zich in de choco.
  • De Goudse drukkerswerkplaats waar een groep enthousiaste handzetters en drukkers de techniek levend houden van de oude boekdrukkunst.
  • ICT-bedrijf Heycom Business Technology
  • VR-Space

Het Verzetsmuseum werd Libertum
Die metamorfose heeft zich in alle stilte afgespeeld. Door het stop zetten van de provinciale subsidie enkele jaren geleden kwam er langzaam een einde aan het Verzetsmuseum aan de Turfmarkt in Gouda. De museumactiviteiten werden beëindigd en de meest belangrijke stukken gingen over naar een nieuwe organisatie met de naam Libertum. Libertum wil zich graag vestigen in de Choco maar daarvoor moet er wel een werk- en expositieruimte komen in de choco. De tweede etage van het Choco pand staat nog leeg, maar die is door instabiliteit van de derde etage niet veilig genoeg om in gebruik te nemen.

Het gebouw van de Chocoladefabriek is eigendom van de gemeente
Vroeger zaten hier de publieke diensten van de gemeente gehuisvest. Toen het nieuwe kantoor van de gemeente werd gebouwd (Huis van de Stad) ging de gemeente er vanuit dat de huuropbrengst van de Choco konden bijdragen aan de kosten van de nieuwbouw van Het Huis van de Stad. Echter om het pand aan Klein Amerika om te bouwen tot de huidige Chocoladefabriek  moest er eerst voor een paar miljoen aan het pand vertimmerd worden.

En nu wordt de portemonnee dus weer getrokken voor de volgende verbouwing
Er was besloten om geld vrij te maken voor verduurzaming van gemeentepanden, dus ook voor de Choco. Daarvoor was al eerder budget gereserveerd. Bovendien was in 2019 ook een budget van 780.000 euro vrijgemaakt voor de verbouwing. Uit de opbrengst door de verkoop van het pand van het toenmalige Verzetsmuseum aan de Turfmarkt, kon en wilde Libertum 220.000 euro toevoegen om de verbouwing mogelijk te maken. Zij hadden immers dringend onderdak nodig. Maar alles verliep niet zo vlot als gedacht en bovendien speelde de coronacrisis een vertragende rol.

Het voortbestaan van Libertum hing een tijdlang aan een zijden draadje
Om ruimte voor Libertum zeker te stellen moest er een ingrijpende verbouwing plaatsvinden. In het kort: Het dak er af, de derde verdieping slopen en een nieuw dak op de tweede etage. Deze etage zou dan onderdak aan o.a. Libertum kunnen bieden. Voorwaarde was wel dat er via een openbare inschrijving een aannemer gevonden kon worden die de klus voor bij elkaar 1.000.000 euro wilde klaren. Het
totale budget was twee tot drie jaar geleden tot stand gekomen en gezien de inmiddels sterk gestegen bouwkosten was het maar de vraag of een aannemer een offerte binnen dat beschikbare bedrag wilde uitvoeren. Het feit dat de aanbesteding veel meer tijd kostte geeft aan dat het nog geen gelopen race was.

De wethouder had een slimme oplossing in petto
Hij liet daarvoor de indexering los op het eerder vastgestelde budget van de gemeente (780.000), de bijdrage van Libertum (220.000) en op verduurzaming (800.000). Totaal dus 1.800.000. En nu de inflatiecorrectie over een paar jaar toepassen en zie daar: Het actuele budget is ineens 2.100.000 euro. De wethouder moet wel met hoge inflatiecijfers hebben gerekend, want die waren vanaf 2017 respectievelijk 1,4 – 1,7 – 2,6 – 1,3%. Cumulatief zou het bedrag dan op 1.930.00 euro uitkomen! Hierover moet de raad op een navolgend ijkmoment nog wel goedkeuring geven.

Wat krijgt de Goudse burger hiervoor terug?

  • De sloop van de derde verdieping en een nieuw dak op de tweede verdieping.
  • De verbouw van de tweede verdieping.
  • Het isoleren van alle buitenmuren.
  • Technisch voorbereiden voor het gasloos maken van het gebouw.
  • Aanbrengen van gasloze technische installaties voor verwarming van de tweede verdieping.
  • Zonnepanelen plaatsen op het nieuwe dak.

Dit zijn natuurlijk allemaal technische zaken. Functioneel is het niet direct duidelijk wat de inwoner van Gouda hier nu mee opschiet.

Wie worden er behalve Libertum op de tweede etage ondergebracht?
Dat zijn een technowerkplaats met een educatieve en inspirerende plek met ruimte voor techniek, technologie en digitale geletterdheid. Voorts mediaruimte van VRSpace voor kennismaking met virtual reality en lokalen voor Mirakel Musicaltheater voor theaterlessen. Onduidelijk is nog waarom deze activiteit niet in de Garenspinnerij wordt ondergebracht. Daar beschikt men al over een heel theater en dans oefenzalen.

Komt de investering terug in de vorm van voldoende bezoek c.q. klanten?
Samen met de huidige gebruikers van de Choco worden dat dus heel wat huurders in het gebouw als de verbouwing achter de rug is. Het is te hopen dat zij straks met z’n allen voldoende inkomsten kunnen genereren om bij te dragen aan de exploitatiekosten van de Choco. Mogelijk dat de huren omhoog moeten. De huisvestingskosten bedroegen in 2019 (over 2020 is nog geen jaarverslag gepubliceerd) 720.961 euro. Aangenomen mag worden dat de gemeente wat wil terugzien van de investering van 2.100.000 miljoen in de vorm van een huurverhoging. De baten van de Choco komen echter voor 78,5% voort uit subsidies en andere overheidsbijdragen, waarvan ca. 2.000.000 van de gemeente Gouda. Daartegenover staat dat de inkomsten door gebruikers van de Choco maar 10,9% (2019) van de totale baten bedragen. In noodgeval zou de gemeente haar subsidie wel eens moeten verhogen maar de vraag is of daarmee rekening gehouden is.

Wat kunnen gebruikers, bezoekers en omwonenden de komende tijd verwachten?
De omgevingsvergunning is recentelijk afgegeven en daarop zijn bewoners en bedrijven in de omgeving van de Choco geïnformeerd.
De geselecteerde aannemer, Bouwbedrijf R.A. van Leeuwen, zal een website lanceren, waarop men kan zien hoe de voortgang verloopt. Overlast is niet uit te sluiten want dat is een logisch gevolg van een dergelijke grote ingreep.

 

 

Related Articles