Weekblad deGouda Archief

Het nut van een ‘Urban Curator’

Gouda – Sinds een klein jaar heeft Gouda een ‘Urban curator’. Een wat…? Precies. Dat vroegen wij ons ook af. De Goudse Esther van Pomeren is op 1 oktober 2020 in deze nieuwe rol aangesteld, met als primair doel de verbindende factor te vormen tussen de vier grote culturele instellingen (de ‘C4’) van Gouda en het sociale domein. De vraag is: wat heeft de Urban Curator de inwoners van Gouda tot nu toe opgeleverd?

Ik sprak met Esther van Pomeren, op het laatste moment toch via zoom in plaats van op locatie bij het Museum Gouda, onder andere vanwege Esthers drukke agenda.
Het heeft ongetwijfeld met het ‘verbinden’ te maken en mijn eerste vraag is wat haar rol nu concreet inhoudt. Esther zegt dat ze niet alleen werkt voor de ‘C4’. Het is juist de bedoeling om daarnaast samen te werken met de andere cultuuraanbieders in Gouda en vooral met maatschappelijke organisaties. Dat maakt haar rol betekenisvoller, aldus Esther.

‘Mensen weten me te vinden’
Ik ben benieuwd wat het eerste jaar van onze Urban Curator Gouda heeft opgeleverd. Esther vertelt dat de belangrijkste winst is dat mensen haar weten te vinden, vanuit verschillende hoeken.
Een van de samenwerkingspartners is Kwadraad, de organisatie voor maatschappelijk werk. Kwadraad ziet de meerwaarde van cultuur voor mensen met een hulpvraag, volgens Esther.

Ik vertel Esther over mijn eerdere telefoontje met het museum. Ik vroeg naar haar en de medewerker, die er naar eigen zeggen 35 jaar werkt, had geen idee wie zij was.
Esther lacht. ‘Dat kan heel goed kloppen. Ik ben pas net structureel op locatie aan het werk en het Museum heeft een paar honderd vrijwilligers. De keren dat ik er wel was in mijn nieuwe rol, had ik een mondkapje op.’
Esther vertrouwt erop dat haar zichtbaarheid intern de komende tijd snel groeit.

Nauwelijks activiteiten
Maar wat is er nu concreet gebeurd het afgelopen jaar? Esther vertelt dat er door corona ten tijde van haar start nauwelijks activiteiten waren waar ze bij aan kon haken. Zo waren de buurtkeukens niet open, terwijl dat normaalgesproken bij uitstek een plek is waar Esther mensen ontmoet en onderzoekt welke activiteiten hen aanspreken.
Door het gebrek aan activiteiten was er wel ruimte om uitgebreider in gesprek te gaan met Kwadraad, andere samenwerkingspartners en sleutelfiguren in de wijken, om zo te onderzoeken waar ze binnen nu en een paar jaar willen staan. Verder is Esther in haar rol als Urban Curator partner bij Gouda 750.

Gratis schilderles onder werktijd
Toch zijn er ook concrete activiteiten gestart, zoals de pilot ‘Kunst en cultuur op locatie’, bij Promen. Promen helpt mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmark zich te ontwikkelen naar betaald werk. Maandelijks komt daar nu een vakdocent op de werkplek zelf om een activiteit aan te bieden, zoals muziek en schilderen. De activiteiten zijn gratis en de medewerkers mogen ze onder werktijd bezoeken. Zo wordt elke drempel weggenomen. ‘De eerste keer waren er meteen 15/16 deelnemers,’ vertelt Esther.

Werkenderwijs ervaren wat zinvol is
Een andere pilot betreft ‘Goudse Gasten’ in de Schouwburg. Een gratis toegankelijk evenement, waar iedereen uit Gouda een podium kan krijgen. Esther krijgt vanuit de lokale samenleving regelmatig onderwerpen aangereikt, waarmee het programma wordt samengesteld.
De pilot is net voor de zomer begonnen en komende zondag vindt de tweede aflevering plaats. In de eerste aflevering bestormden voor- en tegenstanders van de energietransitie het podium.

De pilots passen bij hoe Esther wil werken. ‘Je moet concreet aan de slag gaan en werkenderwijs ervaren wat wel en niet zinvol en succesvol is. Tijdens pilot-activiteiten kun je informatie ‘ophalen’ bij je doelgroep en op basis van hun input de activiteiten verder ontwikkelen of aanpassen.’

Een jaar van veel praten
Als Esther vertelt over ‘commitment naar elkaar in visie en doelstellingen’ en hoe ze hierover praat met de ‘C4’ en andere organisaties, vraag ik of het klopt dat er in het afgelopen jaar vooral veel gepraat is.
Esther erkent dat. ‘Het is belangrijk dat je weet waar iedere organisatie staat en waar men mee bezig is. Daarvoor moet je elkaar echt goed leren kennen. Door corona werden contacten met de inwoners bovendien anders. Er waren nauwelijks activiteiten, en juist meer 1-op-1 gesprekken. Esther vond dat desondanks waardevol. ‘De verhalen die ik heb gehoord, kan ik meenemen in onze vervolgstappen.’

Esther is in dienst van de ‘C4’ en haar functie wordt volledig bekostigd van Belastinggeld. De bedoeling is dat zij deze rol voor de langere termijn vervuld.

Related Articles