Weekblad deGouda Archief

Boek: Hier woonden Stolpersteine Gouda van auteur Soesja Citroen 

Gouda – Dit gebonden boek van 304 pagina’s is verkrijgbaar via boekhandel Verkaaik in Gouda. Zie www.verkaaikboeken.nl/de-goudse-stolpersteine-krijgen-een-gezicht/  Prijs: de eerste drie maanden € 27,50 daarna € 32,50.

Soesja Citroen schrijft per Stolpersteine-adres over het leven van de goudsher in Gouda woonden en hoe in het begin van de Tweede Wereldoorlog veel vluchtelingen een veilige plek in de stad zochten. Ze schetst hoe mensen werkten en kinderen naar school gingen, totdat dat niet meer kon. Klasgenootjes, buren en vriendinnetjes van vroeger komen aan het woord, ook huidige familieleden. De vele foto’s en documenten vertellen hun eigen verhaal.

In het slotdeel gaat Citroen nader in op het mechanisme van de vervolging. Ze laat zien hoe het net van de naziterreur zich om de Joden sloot. Hoe klein de stap was van verplichte Jodenregistratie naar deportatie en uiteindelijk moord. Ze vertelt over het Stolpersteineproject en de geschiedenis van de Joden in Nederland. Daarnaast kaart ze de rol aan van het Nederlands bestuur en de ambtenaren, de politie, spoorwegen en Joodse Raad. Historicus Raymund Schütz las dit deel en mailde: ‘het is een toegankelijke, zeer leesbare tekst over een gruwelijk onderwerp.’

Soesja Citroen

Soesja Citroen (1948) werd geboren in Den Haag. Ze studeerde aan de UVA af als sociaal-psycholoog en woont in Gouda. In 1980 begon haar carrière als jazzzangeres/songwriter. Een filmportret over haar in de serie ‘Jazzhelden’ van het Nederlands Jazz Archief is te zien op facebook Soesja Citroen.

Vanaf 2011 organiseert Soesja de plaatsing van Stolpersteine als speciaal Stolpersteine-bestuurslid voor de Stichting Gouds Metaheerhuis. Medio 2020 liggen nu 258 Stolpersteine verspreid over 64 adressen in Gouda.

Soesja’s Haagse grootvader overleefde Auschwitz. Hij werd gedeporteerd met de laatste trein uit Westerbork van 3 september 1944. In 1997 bezocht Soesja met haar gezin Auschwitz en schreef daarna het lied Place of Silence. Over de antwoorden die ze mondjesmaat kreeg op de vragen die ze nauwelijks durfde te stellen.

Nu vertelt ze in dit boek naast de 64 verhalen over de Goudse Joden ook het verhaal van haar grootvader Hartog (roepnaam Hans) Citroen. Haar verwarring over wat met hem gebeurd is tijdens de naziterreur, is de motor achter haar betrokkenheid bij de Goudse Stolpersteine en zette haar ertoe aan om dit boek te schrijven.

Op de voorkant van het boekomslag staat een uitsnede uit een aquarel van Leo Kok. Te zien is een transporttrein uit kamp Westerbork, bijna klaar voor vertrek. De kunstenaar was een neef van het in Gouda ondergedoken jochie Leo Klisser. Beiden werden vermoord.

De gerenommeerde Goudse ontwerper Dick Hoogendoorn zorgde voor de mooie vormgeving van het boek. Soesja Citroen werkte 2,5 jaar met hart en ziel aan ‘HIER WOONDEN’.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Related Articles