Weekblad deGouda Archief

Hoe de Eerste Kamer de provincies misbruikt

Eens in de vier jaar komt er een mallotige verkiezingsronde op ons af. Dan mogen we (nog steeds met het vertrouwde rode potlood) twee keer een vakje rood kleuren. Het begint al bij de Waterschappen die in sommige gevallen Hoogheemraadschappen heten. Daar kun je dus regionaal stemmen op mensen die je nauwelijks kent. Zijn het gewaardeerde techneuten met een politieke pet of politici die ook nog een watertechnische knobbel hebben? Laten we hopen dat het laatste niet het geval is. Blijft de vraag waarom dit orgaan met belangrijke watertechnische verantwoordelijkheden zo nodig in de politieke brei is beland.

Spaar ons voor

verkiezingen voor de

Waterschappen en

laat deskundigen hun

werk doen”



Dat wordt dus waarschijnlijk stemmen op onbekenden, een wat waterige roulette. Wekenlang voor de verkiezingsdatum verdringen politieke kopstukken en prominenten in de Eerste Kamer zich rond alle soorten media om zichzelf en hun standpunten te profileren. Geen woord over de provincies. Die zijn er alleen maar om stemmen te vergaren zodat de gekozenen de samenstelling van de Eerste Kamer kunnen kiezen. Verkiezingen voor Provinciale Staten zijn verworden tot een ordinaire race om zoveel mogelijk zetels in de Eerste kamer te bemachtigen. Potentiële kamerleden hoor je zelden iets over de provincie zeggen.

Het enige doel is om het volk alleen op die partij te laten stemmen die ze zelf aanhangen. Gewoon blindelings, want over wat er in de provincie speelt hoor je ze niet. Het is eigenlijk een beetje zoals een koekoek handelt. Die laat een ander een nest bouwen en pikt het dan zelf in. Moegebeukt door de Eerste Kamer kandidaten wordt van ons verwacht dat het vakje op het stembiljet voor de Provinciale Staten wordt ingevuld. Dat lijkt simpel maar dat is het niet. Provinciale politici zijn behoorlijk anoniem. Vraag maar eens aan de eerste de beste Gouwenaar of hij een paar namen van gedeputeerden kan opnoemen. Velen weten niets eens wat nu precies een gedeputeerde uitvoert. Uitgezonderd natuurlijk alle betrokkenen bij het gemeentebestuur, want voor een bezoek van een gedeputeerde wordt de loper wel uitgerold.

Voor een gemeente is de relatie met de provincie wel belangrijk. Laten we eerlijk zijn, hoe vaak zie je een provinciale politicus zich profileren? Of naar de burgerij komen luisteren wat zij van de provinciaaltjes vinden? Helemaal in een spagaat kom je als je toch overtuigd bent van de kwaliteiten van een provinciale kandidaat, maar dat die niet van dezelfde partij is die jouw voorkeur heeft in de Eerste Kamer. Eigenlijk is de conclusie simpel. Spaar ons voor verkiezingen voor de Waterschappen en laat deskundigen hun werk doen.

Laat de Eerste Kamer voortaan rechtstreeks kiezen dan hoeven die lieden niet de provincies te misbruiken om aan stemmen te komen. En tot slot organiseer Provinciale verkiezingen zodat zetelgeile kandidaten voor de Eerste Kamer de provincialen niet meer kunnen geiselen. Ja, en natuurlijk weet ik dat hiervoor de wet op z’n kop moet worden gezet, maar uiteindelijk wordt het wel veel transparanter. Het aantal in te kleuren vakjes blijft zelfs nog gelijk; gewoon twee.

Door Han Crayon

Related Articles