Is hoogbouw een belemmering om een glasvezel aansluiting te krijgen?
— 04-12-2021Gouda – Delta Fiber en KPN Netwerk werken gestaag aan het uitrollen van de glasvezelkabels in Nederland en zo ook in Gouda. De twee komen elkaar natuurlijk regelmatig tegen. Helaas niet in gezamenlijke geulen om gelijktijdig hun kabel in de grond te leggen. Gemeentes willen dat natuurlijk graag maar de startposities van de twee betrokken bedrijven lopen zelden parallel.
De kans dat er twee keer een geul gegraven wordt is bijna vanzelfsprekend. Zo eenvoudig wanneer het om woningen of bedrijven gaat, zo complex kan het zijn als het hoogbouw betreft. In Gouda hebben we de situatie uitgezocht maar het zal bij hoogbouw in andere gemeenten niet veel anders zijn. Zekerheid over aansluiting is er niet.
Welke providers leveren hun diensten via welke glasvezelkabel?
De gebruiker wil meestal weten of de glasvezelaansluiting voorziet in de provider welke al aanwezig is. Zo is KPN niet terug te vinden op de kabelnetwerk van Delta Fiber en bijvoorbeeld Caiway (Gouda en regio) niet op dat van de KPN. In deel I van dit onderzoek behandelen we eerst hoe Delta Fiber met hoogbouw omgaat.
Delta Fiber zorgt voor de aansluiting en Delta treedt als provider op, nu nog onder de naam Caiway. Voorts worden Helden van Nu, Kliksafe en Online aangeboden. Delta Fiber legt voornamelijk nieuwe netwerken aan in randstedelijke- en buitengebieden.
Hoe gaat Delta Fiber te werk bij glasvezelaanleg in hoogbouw?
De vraag kwam naar voren door het stilleggen van aansluitingen bij hoogbouw in de wijk Bloemendaal in Gouda. Een van de bewoners (naam bij de redactie bekend) trok aan de bel omdat hij nu een aansluiting heeft van Caiway, een van de providers die gebruik maakt van Delta Fiber. Het buitennetwerk van glasvezel was al aangelegd. Daarna stopten de activiteiten. Bij navraag bleek dat er te weinig interesse van de bewoners was voor de aangeboden providers. De betreffende bewoner die wel een glasvezelaansluiting wilde, liet het er niet bij zitten en zocht contact met de gemeente en de provider Caiway. Nadat hij en Caiway telefonisch met elkaar gesproken hadden, kwam de volgende schriftelijke bevestiging waarin o.m. stond: “Zoals afgesproken heeft Delta Fiber Netwerk aangegeven dat zij het appartementencomplex aan de Groenhovenweg in Gouda onder de volgende voorwaarden alsnog van glasvezel willen voorzien:
- Dat alle woningen in het complex worden aangesloten, zonder uitzonderingen.
- Dat de beheersmaatschappij de toegang tot het complex en de appartementen faciliteert.
- Dat er voor de bewoners geen verplichtingen is om gebruik te maken van de glasvezel aansluiting.
Het is duidelijk dat deze toezegging is gedaan door de actie van één bewoner die Caiway klant is, terwijl er natuurlijk meer Caiway gebruikers in het gebouw aanwezig zijn.
Dus vragen wij aan Delta Fiber wat hun beleid is bij aanleg in hoogbouw
Om de juiste persoon te spreken vergde nogal wat omwegen maar uiteindelijk kwamen we in contact met Gerard van der Zanden, Corporate Communications Manager bij Delta Fiber. Hij beantwoordde onze vragen als volgt:
Hoe treedt Delta Fiber op als in hoogbouw glasvezel wordt aangelegd?
Van der Zanden geeft aan dat normaliter Delta Fiber in gesprek gaat met de VvE (Vereniging van Eigenaren) of de eigenaar c.q. de vastgoed beheerder van het gebouw met de vraag of zij willen meewerken aan de aanleg van glasvezel. Uitgangspunt is een aansluiting in alle woningen. Is de reactie positief dan wordt er een z.g. schouw gedaan om inzicht te krijgen in de (on)mogelijkheden.
Is de aansluiting van de appartementen een taak voor de providers of voor Delta Fiber?
Over deze vraag kan van der Zanden duidelijk zijn: “Providers sluiten abonnementen af en Delta Fiber is de partij die de voorbereiding en de uiteindelijke aansluiting zal verzorgen.” De keuze of er wel of niet aangesloten kan worden is echter van meerdere factoren afhankelijk:
- De belangrijkste is dat medewerking nodig is van alle
- Bewoners hoeven niet verplicht een abonnement van een provider af te nemen, maar moeten wel toestemming geven om de glasvezelaansluiting in de meterkast aan te brengen.
- Bij hoogbouw is veelvuldig sprake van “gestapelde meterkasten”. Als een bewoner geen toestemming geeft voor doorvoer door zijn/haar meterkast, kunnen de bovenliggende appartementen niet aangesloten worden. Het is dus van belang dat elke individuele huurder/eigenaar toestemming verleent.
Loont het voor Delta Fiber als bij hoogbouw weinig bewoners een glasvezel aansluiting wensen?
Het is te prijzen dat van der Zanden hier een eerlijk antwoord op geeft. Zo zegt hij dat het absoluut waar is dat Delta Fiber er van uitgaat dat een bepaalde minimale deelname in een hoogbouw moet zijn om het glasvezelnetwerk rendabel te krijgen. Daarbij moet zeker gedacht worden aan percentages van 20% of hoger. Voorts merkt hij nog op dat op hun open netwerk naast Caiway ook Delta actief is evenals derden zoals Online.nl, Kliksafe en HeldenvanNu.
In sommige gevallen zal bij hoogbouw glasvezel van Delta Fiber dus niet vanzelfsprekend zijn
Uit het bovenstaande blijkt dat behalve de keuze van Delta Fiber zelf om in een gemeente of wijk glasvezel beschikbaar te stellen, ook de houding van bewoners of eigenaren bij hoogbouw een rol speelt. Overigens zullen VvE’s en projecteigenaren niet snel nee tegen de aansluiting zeggen omdat de aanwezigheid van glasvezel de waarde van de wooneenheid verhoogt. Bij complexen in eigendom van een woningcorporaties zullen weinig problemen ontstaan dat zij zelf over de aanleg beslissen.
Hoe staat KPN tegenover de problemen bij hoogbouw? Antwoord in deel II
Redactie
Cor Sul