Is hoogbouw voor KPN een belemmering om een glasvezel aansluiting aan te leggen?
— 09-12-2021Gouda – KPN Netwerk werkt landelijk evenals Delta Fiber (meer in west-Nederland) gestaag aan het uitrollen van de glasvezelkabels. In deel I beschreven we o.a. de voorwaarden waarop Delta Fiber bewoners in hoogbouw van een glasvezel aansluiting voorziet. In deel II leggen we uit hoe KPN Netwerk zich gedraagt bij aanleg in hoogbouw.
Welke providers levert KPN Netwerk via glasvezel?
KPN Netwerk maakt het mogelijk voor KPN als provider diensten aan te bieden via glasvezel. Het is een zogenaamd open netwerk zodat ook andere providers er gebruik van kunnen maken. Op dit moment zijn dat Canal Digitaal, Oxxio, Solcon, TriNed, Jonaz, Netrebel, Tele2 en Breedband Nederland.
Hoog- of laagbouw, de gebruiker wil vaak weten of de glasvezelaansluiting voorziet in die provider welke bij hem/haar al aanwezig is. In Gouda zijn nogal wat klanten die Caiway als provider hebben. Deze zender zit echter op de glasvezel van Delta Fiber en daar komt KPN weer niet op voor. Dat alles maakt het niet eenvoudiger. De oplossing is gevonden door dan maar beide partijen glasvezel in de Goudse grond te laten stoppen.
Hoe handelt KPN Netwerk bij glasvezelaanleg in hoogbouw?
We leggen de bij ons gemelde aanlegproblemen in hoogbouw voor aan Hans van Zon, woordvoerder KPN. Hij geeft aan dat bij hoogbouw de wijze van aansluiting verschillend kan zijn om bewoners van glasvezel te voorzien. Het is mogelijk dat, in overleg met de eigenaar van het complex, een doorvoer via de meterkasten tot aan de bovenste verdieping wordt gemaakt of via een kabelgoot aan de buitenzijde. Hoe dan ook moet de eigenaar of de VVE (Vereniging van Eigenaren) toestemming geven. Wordt dat om een of andere reden geweigerd, dan blijven alle bewoners verstoken van een glasvezel aansluiting.
Vertraging bij hoogbouw complex in Gouda
Het betreft een hoogbouwcomplex in de wijk Bloemendaal, waar de aanleg in laagbouw echter geen problemen oplevert. Al in juni van dit jaar kregen bewoners het verzoek van KPN om op een nog te bepalen dag thuis te zijn om glasvezel naar binnen te laten brengen. Daarna bleef het een klein halfjaar stil. Van Zon heeft dit uitgezocht en bekende dat het een organisatiefout van KPN was en dat dit snel hersteld zal worden. Dan nog moeten de betreffende bewoners op een dagdeel een keer thuis zijn, maar daar worden ze opnieuw over geïnformeerd.
Een bewoner is niet verplicht glasvezeldiensten af te nemen.
KPN Netwerk stelt zich als doel dat in Gouda, maar eigenlijk in heel Nederland, hun glasvezel wordt uitgerold zodat geen enkele klant van KPN van hun diensten verstoken blijft. Dat betekent dus dat wijken of straten waar Delta Fiber al glasvezel heeft aangelegd, KPN Netwerk dit daar ook zal aanbieden. In dergelijke gevallen wordt er voor de tweede keer een geul gegraven.
De aanleg in hoogbouw die eigendom is van een woningcorporatie, zal meestal eenvoudiger zijn omdat de corporatie zelf kan beslissen of de glasvezel via de buitenzijde, het trappenhuis of de meterkasten wordt doorgevoerd.
In gevallen waar, om wat voor reden dan ook, een bewoner geen toegang wil verlenen om de monteur in de meterkast toe te laten, zullen alle bewoners die boven deze bewoner hun appartement hebben, niet over glasvezel gaan beschikken. Desondanks denkt van Zon dat in goed overleg een dergelijk probleem op te lossen is, te meer omdat aan het plaatsen van het kastje geen kosten verbonden zijn. Hij benadrukt dat geen enkele bewoner verplicht is om gebruik van de glasvezel aansluiting gebruik te maken. Het aansluitkastje is dan alvast aanwezig voor een eventuele volgende bewoner, zodat deze er dan ook niet voor hoeft te betalen.
Redactie
Cor Sul