Kunnen terrassen de omzet van restaurants compenseren?
— 16-05-2020Gouda – De anderhalve meter economie is inmiddels een gegeven geworden dat voorlopig niet meer weg te denken is. Eerst bij het beschikbaar komen van een vaccin tegen het corona virus en het uitgebreid vaccineren, zal deze afstandsmaat verdwijnen. Restauranthouders bedenken van alles om in hun beschikbare ruimte voldoende gasten te kunnen onderbrengen om op z’n minst quitte te kunnen draaien. Maar hoe kun je dat aanpakken als de inrichting van je restaurant daar niet op is ingesteld. Te weinig vierkante meters, te smal of nauwe doorgangen staan bijvoorbeeld in de weg om aan de RIVM-voorwaarden te voldoen. Een terras met enige ruimte zou uitkomst bieden.
Neem nu de Lange Tiendeweg als voorbeeld
De laatste tijd lijkt het er op dat er alleen horeca op de Markt te vinden is. Natuurlijk sloven de uitbaters aldaar zich ook uit om “corona bestendige zitjes” te maken, desnoods met behulp van de ruimte op het marktplein zelf. Niks mis mee en het gebeurt in andere steden ook wel.
Maar wat als je restaurant aan de Lange Tiendeweg is gevestigd. Gezien de aard en de leeftijd van de panden zijn er binnen geen extra vierkante meters te creëren. De restauranthouders in deze straat willen ook wel een terras en waarom ook niet. Het vraagt wel om “out of the box” denken en zeker van de gemeente. Maar wat zou de Lange Tiendeweg ineens een bruisende straat kunnen worden.
De metamorfose van de Lange Tiendeweg
Schrik niet, het lijkt ingrijpend maar het valt best wel mee. Op de eerste plaats is het zaak dat er duidelijk een rijgedeelte wordt gemarkeerd. Een voor de periode tot 12.00 uur, zodat afleveringen in de ochtend kunnen plaatsvinden. Tafels en stoelen worden dan nog niet uit elkaar gezet. Vanaf 12.00 uur gaat de straat dicht voor auto’s en blijft er een goed gemarkeerd fietspad over. Voor fietsers zal het teveel omrijden worden om anders te Tiendewegbrug te kunnen bereiken.
In de middag en avond is er dan ruimte om zitjes ver genoeg uit elkaar te plaatsen zodat er buiten gegeten en gedronken kan worden. Waar mogelijk kan het zonnescherm uit of anders zijn de uitklapbare parasols een prima alternatief.
De ingrepen zijn niet zo groot als de wil er maar is
Uiteraard moeten de diverse uitbaters het eerst met elkaar eens worden en niet gaan kissebissen over wie een tafel meer heeft dan de ander. De gevelbreedte kan natuurlijk verschillend zijn maar met een beetje geven en nemen is het oplosbaar. En dan de gemeente. Kunnen onze gemeente bestuurders hierin ook snel meedenken of beginnen ze eerst beren op de weg te zoeken? Gouda is al een aantal evenementen kwijt door het faillissement van Grand Canyon dus je zou denken dat ze staan te springen om nieuwe aantrekkelijkheden van de stad mogelijk te maken. Op de eerste plaats worden er wellicht meer faillissementen mee voorkomen, wordt het entree via de Tiendewegbrug aantrekkelijker en wordt het nu soms chaotische verkeer beter geregeld.
Waar wachten we nog op?
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl