Laura Werger: ‘We reserveren alvast geld voor korting op jeugdzorg’
— 11-06-2016Gouda – Laura Werger stond een grote klus te wachten toen ze twee jaar geleden aantrad als wethouder voor de VVD. Binnen haar portefeuille (zorg en welzijn, jeugd, sport) ging veel veranderen. Zorgtaken van het Rijk werden in 2015 overgeheveld naar de gemeente. Ze is tevreden over het verloop van de veranderingen. Relatief weinig bezwaren en bovendien nog geld over.
Marja Baars in gesprek met wethouder Laura Werger over niet gebruik Wmo-geld.
Ze was bepaald niet onbekend met de Goudse politiek. Acht jaar was Laura Werger fractievoorzitter voor de VVD, en daarvoor nog vier jaar fractievolger. Ze oogt altijd vrolijk en opgeruimd. Het wethouderschap bevalt haar goed, zegt ze. Waarom? Ze wijst op het uitzicht vanuit haar kamer, hoog in het Huis van de Stad. “Zie je hoe mooi Gouda is? Ik houd van deze stad, het is fijn om ervoor te werken.”
Overheveling zorg naar gemeente
Vorig jaar heeft voor haar vooral in het teken gestaan van de overheveling van de zorg en ondersteuning van het Rijk naar de gemeente (decentralisatie van Wmo/AWBZ en jeugdzorg). Er is flink bezuinigd en daarover is veel te doen geweest. Vooral over de bezuinigingen op huishoudelijke hulp. In Gouda leverde dat relatief weinig problemen op zegt Laura Werger. “We hebben naar aanleiding van de keukentafelgesprekken heel weinig bezwaarschriften gekregen.”
Binnenlands Bestuur
Uit een artikel in het mei-nummer van Binnenlands Bestuur bleek dat gemeenten over 2015 bij elkaar 310 miljoen euro hebben overgehouden van het Wmo-budget. Ook in Gouda bleef geld over. Geld dat bedoeld was voor bijvoorbeeld aanpassingen van de woning, voor begeleiding of huishoudelijke hulp. Laura Werger vindt dat Binnenlands Bestuur een verkeerde voorstelling van zaken geeft. “We hebben het afgelopen jaar geprobeerd goed met de middelen uit te komen. We weten dat we zuinig aan moeten doen, omdat er op termijn een korting van dertig procent op jeugdzorg aan komt. Daar reserveren we geld voor.”
Transformatie
Na de overheveling van zorg en ondersteuning naar de gemeente is nu de transformatie (verandering van uitvoering van zorgtaken) aan de beurt. Dat betekent dat de gemeente ervoor probeert te voorkomen dat mensen zware zorg of dure hulpmiddelen nodig gaan hebben. Dat kan bijvoorbeeld door senioren te stimuleren op tijd te verhuizen naar een gelijkvloerse woning zodat ze geen traplift nodig hebben. Of door passende woonruimte en begeleiding te vinden in de buurt, zodat mensen niet in een GGZ-instelling of in een verpleeghuis terechtkomen. “Dat is een complex project”, vindt Laura Werger, waarbij de buurt een steeds belangrijker rol gaat spelen. “Het is een mooie uitdaging. Je ziet nu dat het steeds meer tussen de oren van mensen gaat zitten.”
Inhoud
Natuurlijk, er zijn minpuntjes aan haar functie. Op Twitter is niet altijd iedereen aardig, maar daar kan ze tegen. Toen ze recent een bezoek bracht aan een van de sportverenigingen werd opgemerkt dat ze als modepoppetje overal tussendoor loopt. Ze vindt het niet terecht. “Hoe ik eruit zie, heeft niets te maken met wat ik in mijn werk doe. Ik wil geen discussie over mijn uiterlijk, wel over de inhoud van het werk.”