Live vanuit kantoor: nieuwe energie
— 16-06-2018Het heeft even op zich laten wachten maar afgelopen donderdag zijn de wethouders officieel aangesteld en daarmee is het nieuwe college van B&W een feit. Veel nieuwe gezichten bevat het college niet, slechts een wethouder is nieuw (die van financiën). De titel van hun akkoord is ‘nieuwe energie’ en dat is meervoudig uitlegbaar.
Nieuwe energie is waar de zittende wethouders natuurlijk naar op zoek zijn, immers ze moeten zichzelf weer opladen om nogmaals 4 jaar de rol van wethouder te kunnen vervullen. Nieuwe energie betekent ook wellicht een andere blik op dingen? Wat vergezocht maar ik dacht nieuwe energie in de trant van een frisse, vernieuwende kijk op de zaken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik die niet echt hebben kunnen ontdekken tijdens de eerste perspresentatie van het akkoord en college. Sowieso was die perspresentatie een opmerkelijke gebeurtenis. Men had niet bedacht om het document aan de pers te mailen. Tot op heden heb ik het overigens nog steed niet formeel ontvangen. Navraag leert dat je hiervoor een bevriend raadslid moet benaderen.
Afijn terug naar die nieuwe energie. Het verwijst natuurlijk ook naar de omslag in denken over energieverbruik, die we als maatschappij doormaken.
In het coalitieakkoord stelt men dat nieuwe energie iets is van ons allemaal, gemeaente, burgers en bedrijfsleven. Dat is natuurlijk altijd waar maar dit college heeft een kans gehad om geschiedenis te schrijven.
Als je echt voor de toekomst van Gouda kiest dan kun je ook besluiten om Gouda in omvang niet meer te laten groeien. Dus geen grote hoeveelheden nieuwe woningen meer bouwen. Dan kun je op de resterende grond van Westergouwe mooi een zonnepark plaatsen met zonnepanelen die heel onze stad kan voorzien van stroom. Ook oude lege kantoorgebouwen sloop je en daar plaats je eveneens zonnepanelen, dat kan wellicht ook verticaal (dus meerdere lagen bovenop elkaar). Twee jaar geleden interviewde ik de voorzitter van de vereniging Goudse Poort, die had toen al het zonnelicht gezien.
Je creëert een coöperatieve vorm waarbij inwoners mede-eigenaar kunnen worden van het zonnepark door bijvoorbeeld een inleg van 1000 euro. Dat is een stuk minder dan wanneer je eigen panelen op je dak zet. Gouda zou dan onder dit college de eerste zelfvoorzienende stad van Nederland zijn geworden. Daarmee de economische en maatschappelijke toekomst van de stad zeker gesteld. Want reken maar dat innovatieve bedrijven zich graag vestigen in een vooruitstrevende stad die zijn eigen energie opwekt! Die energie propositie is vele malen beter dan de huidige intentie van dit college om meer ict bedrijven aan te trekken als motor voor de toekomst. Gouda zou een inspiratiebron zijn geworden voor andere middelgrote steden in Nederland en daarbuiten. Over 4 jaar weer een kans? Het momentum is nu. Bovendien, dit college wil graag 400 nieuwe woningen bouwen, een dak boven je hoofd. Dus of er over 4 jaar nog genoeg gemeentegrond over is? Een gemiste kans.
Garro Wiersema