Weekblad deGouda Archief

Nick Faken over het belang van Roze Zaterdag

Gouda – Gouda mag Roze Zaterdag 2018 organiseren. “Het is een feest voor iedereen waarbij gelijkheid centraal staat”, zegt Nick Faken-de Vries (27), bestuurslid van Roze Zaterdag Gouda. “Zo’n dag is echt nodig, want acceptatie ligt nog altijd moeilijk.” Een gesprek met Nick Faken over Roze Zaterdag en homo zijn in Gouda. 

Nick Faken is ruim een week geleden getrouwd met Jaco de Vries (40).“De huwelijksdag werd gehouden op een prachtige locatie in Heemstede. Vanaf het moment van opstaan tot naar bed gaan was het één groot feest”, glimlacht Faken. De acceptatie van LHBT’s (lesbiennes, homoseksuelen,
biseksuelen en transgenders) in de samenleving is belangrijk, vindt Faken. Hoewel hij ‘tolerantie’ een rotwoord vindt, draait het daar volgens hem wel om. “Ik heb er zelf geen slechte ervaring mee gehad. Dat wil niet zeggen dat er geen ‘homohaat’ is, want dat is er wel degelijk. Nederland is semi-tolerant. Wat mij het meest stoort is het onbegrip.”

“Er komt een grote markt met voorlichting over acceptatie, over hoe je als LHBT’s daarmee omgaat, en hoe anderen ermee kunnen omgaan.”

Wat is het belang van Roze Zaterdag 2018 voor jou en de stad?
“Ik vind het super dat we die dag mogen organiseren. Het wordt geen Gay Pride zoals je jaarlijks in Amsterdam ziet. Het doel van Roze Zaterdag is dat mensen zichzelf kunnen zijn. Zo’n dag is echt nodig, want de acceptatie ligt nog altijd moeilijk. Het is een evenement dat een boodschap overbrengt, die verder reikt dan alleen Nederland. Het niet accepteren zie je in alle delen van de wereld. Het is ook in bepaalde delen van Gouda en in de regio vrij aanwezig, maar daar zit wel verbetering in. Het evenement is ook belangrijk voor mensen die homo zijn en daar niet voor durven uit te komen. Waarom moet dat zo worden weggestopt?”

Recent nog was er een schietpartij in een gayclub in de stad Orlando in de Amerikaanse staat Florida. “Hoewel ik die mensen niet ken, raakt het mij wel. Ze proberen gewoon zichzelf te zijn en met gelijken samen te zijn. Waarom moeten zij dood? Ik snap dat niet en niemand kan het mij uitleggen.”

Plannen voor 2018
De stad Gouda zal het hele jaar vertegenwoordigd zijn als de roze stad van Nederland. Er zijn al veel ideeën. “Er komt een grote markt met voorlichting over acceptatie, over hoe je als LHBT’s daarmee omgaat, en hoe anderen ermee kunnen omgaan”, zegt Faken. Verder zullen in 2018 op scholen educatieve lessen worden gegeven over LHBT’s en voorafgaand aan Roze Zaterdag culturele weken. Verder zijn er lezingen, tentoonstellingen, open kerkdiensten, enzovoorts. “Namens de bestuursleden van de stichting kan ik zeggen erg blij te zijn met onze enthousiaste achterban (gemeente Gouda, provincie Zuid-Holland en ondernemersvereniging S.O.G.).

De komende tijd worden werkgroepen samengesteld. Naar verwachting zal het regenboog­zebrapad, op de Fluwelensingel tussen Klein Amerika en de Tiendewegbrug, worden gepresenteerd tijdens Coming Out Day (11 oktober). Roze Zaterdag moet volgens Faken het hoogtepunt van het jaar worden. Het is de bedoeling dat na 2018 de stichting nog veel zal doen voor de acceptatie van LHBT’s.

Nick-Faken-de-Vries

Related Articles