‘Ook amateurs moeten AED hebben’
— 05-08-2017Gouda – “Elke voetbalvereniging moet verplicht een AED-kastje aanschaffen.” Dat pleidooi hield Michel D’Hooghe, arts en voorzitter van de medische commissie van de FIFA, vorige week in Nieuwsuur. D’Hooghe maakt zich hiervoor hard sinds het drama rond Ajax-voetballer Abdelhak Nouri, die tijdens een oefenwedstrijd in elkaar zakte door hartritmestoornissen. Hij hield daar ernstig hersenletsel aan over. “Ook de amateurclubs moeten in het bezit zijn van een AED”, zo vindt de arts. De vijf voetbalcubs in Gouda hebben allemaal een AED en ze hebben iemand die goed overweg kan met zo’n AED, zo blijkt uit een rondgang langs de clubs.
Volgens Michel D’Hooghe kost een defibrillator zo’n duizend euro, de kosten moeten dus geen probleem vormen. Maar er komt meer bij kijken dan alleen het ophangen van een defibrillator. Het houdt ook in dat bij elke sportvereniging een EHBO’er aanwezig moet zijn die ermee overweg kan. Dat is niet voor alle clubs haalbaar. De gemeente Gouda verplicht de aanschaf van zo’n apparaat dan ook niet. Bij de vijf voetbalcubs in Gouda is wel een AED aanwezig, zo blijkt.
ONA
“Er is er één aanwezig die zowel voor kinderen als voor volwassenen geschikt is. Op het complex loopt regelmatig oud-cardioloog Jan Oudhof rond en er is een aantal EHBO–vrijwilligers binnen de club. We zijn nu bezig met het organiseren van een EHBO–cursus, maar moeten eerst inventariseren of daar animo voor is”, aldus voorzitter Karim Scharleman.
SV Gouda
Voorzitter Jan Heuvelman van SV Gouda zou het heel verstandig vinden als alle clubs zouden worden verplicht een AED te hebben. Zelf heeft SV Gouda sinds vier jaar een defibrillator in het clubgebouw. Penningmeester Hen van Bruggen van SV Gouda stelt wel dat je met de aanschaf van een defibrillator niet alle kosten hebt gehad. “Een AED–kast moet elk jaar gekalibreerd worden en dat kost al snel een paar honderd euro. Bovendien kan je een defibrillator niet zomaar bij iedereen gebruiken. Bij kinderen is het bijvoorbeeld gevaarlijk.”
Jodan Boys
Ruud Straver (veiligheidscoördinator & bestuurslid algemene zaken): “Uiteraard is er een AED aanwezig bij Jodan Boys. Onze medische staf is opgeleid om te kunnen reanimeren. Daarnaast is er nog een aantal andere mensen opgeleid, denk daarbij aan mensen in diverse ondersteunende functies en mensen uit de veiligheidsorganisaties.”
Olympia
‘’Bij GC&FC Olympia is al vele jaren een AED aanwezig en we hebben regelmatig met behulp van de EHBO–vereniging een reanimatie training voor vrijwilligers waarin wordt geleerd hoe te handelen en hoe met de AED om te gaan”, aldus voorzitter Edo Neefjes.
SV Donk
Ook bij Donk hebben ze een defibrillator hangen. Voorzitter Jos van der Sprong: “Er zijn meerdere EHBO’ers die overweg kunnen met een AED, zeker na het incident met Nouri zijn we hier nog serieuzer mee bezig.”
Woordvoerder van de gemeente:
“Grote sportcomplexen waarvan veel verenigingen gebruik maken, worden voorzien van defibrillatoren. Medewerkers krijgen daar instructies bij. Sportverenigingen zijn wel zelf verantwoordelijk voor