Op visite bij Bisdom van Vliet
— 23-09-2017Haastrecht – Paulina Bisdom van Vliet was een rijke vrouw met een pittig karakter. Toen haar echtgenoot Johan le Févre de Montigny overleed, bleef Paulina als weduwe achter in het grote huis aan de Hoogstraat in Haastrecht. Paulina verzamelde prachtige pronkstukken van over heel de wereld die samen met waardevolle familiestukken het huis vulden. En nog steeds staan die allemaal op hun originele plek te pronken.
Zodra je voor de deur staat van prachtige huis aan de Provincialeweg voelt het alsof je bij Bisdom van Vliet op visite bent. In plaats dat je zomaar binnenstapt, zoals bij veel musea het geval is, moet je hier aanbellen. Het duurt even, maar de deur wordt voor je geopend en je stapt een prachtige hal binnen waar je direct even stil van bent.
Familiehuis
Het huis was bedoeld als familiehuis. Er zouden drie generaties in moeten wonen. Maar haar vader Marcellus en echtgenoot Johan overleden. Ze bleef alleen achter in haar gouden kooi. Paulina deed er alles voor om niet eenzaam te worden. Ze nam een gezelschapsdame in huis en maakte het huis zoals zij dat mooi vond.
Overal aan de muren vind je bordjes die gemaakt zijn van Chinees porselein uit de negentiende eeuw. Deze hangen allemaal in symmetrische vormen. Iets wat Paulina erg mooi vond en graag verzamelde. Arnold van Rheenen, directeur van het museum, leidt mij door het huis. “Het huis beschikt over veertien kamers en iedere kamer heeft zijn eigen stijl”, vertelt Arnold. En dit is duidelijk te zien. Iedere kamer heeft verschillende bekleding op de muren maar ook de vloer en kleur zijn in elke kamer weer anders.
Klok
Het interieur komt uit de Victoriaanse tijd. Het is een mix van stijlen. Dit komt omdat Paulina alles verzamelde wat zij mooi vond. “Toch wist Paulina heel goed waar ze mee bezig was”, zegt Arnold. “Zo staat er in de kleine salon in prachtige orgelklok. Deze klok is gemaakt rond 1780 en was al jaren in de familie. Het verhaal is dat de neef van Paulina deze klok bezat, en deze wilde verkopen op een veiling omdat hij geldproblemen had. Paulina was het hier niet mee eens en kocht de klok van haar neef voor maar liefst 4000 gulden over. De klok werkt nog steeds en is denk ik mijn favoriet in het huis”, vertelt Arnold.
Er is nog veel meer bijzonders te zien in het huis, zoals een prachtige klok in de hal. Op deze klok werd het dagritme afgestemd. Elke dienstbode die ‘s morgens de trap afliep kwam langs deze klok. Maar ook het bed is speciaal. Het was al antiek toen Paulina het kreeg. Het bed komt uit 1800 en Napoleon had dit bed ook. Het is een zit-bed maar toen Paulina erin sliep was het al gewoon om liggend te slapen. Zij heeft dus altijd diagonaal in bed gelegen omdat ze er anders niet in paste.
Kroonluchter
Iets uit dit huis wat we tegenwoordig zien terugkomen in het interieur, is het ‘hergebruik’. In de zitkamer hangt een prachtige kroonluchter. De kroonluchter is gemaakt van kopjes, schoteltjes, vazen en potjes. Paulina heeft de kroonluchter hoogstwaarschijnlijk gezien in een van de paleizen van de Oranjes in Den Haag. Zij wilde die ook en heeft hem toen door een koperslager laten maken die ook de kroonluchter van de Oranjes had gemaakt.
Testament
Paulina heeft in haar testament staan dat het huis 100 jaar lang na haar overlijden als museum moest worden gebruikt. In 2023 is deze taak volbracht. Ga eens lang bij Paulina en zie haar liefde voor alle pracht.