Weekblad deGouda Archief

Opleiding Orde en Veiligheid mboRijnland ontwikkelt vakspecifieke edubadge veiligheidsfouillering en transportboeien 

Gouda – De opleiding Orde en Veiligheid (subteam beveiliging) van mboRijnland is de eerste mbo-opleiding die een vakspecifieke edubadge heeft ontwikkeld. Het is een gecombineerde edubadge voor veiligheidsfouillering en het aanslaan van transportboeien.  

Irbis Wieffering, docent Orde & Veiligheid, rtgb docent en ontwikkelaar van deze edubadge: “Voor de opleiding Orde & Veiligheid worden deze vaardigheden niet getoetst tijdens het examen. Vanuit het werkveld is echter steeds meer vraag naar deze vaardigheden voor beveiligers, zowel in gevangenissen, maar ook steeds meer voor persoonsbeveiligers. Gezien de actuele ontwikkelingen in de beveiliging en moordaanslagen op advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. der Vries, wordt veel meer gevraagd van particuliere beveiligers. Er is grote behoefte aan extra vaardigheden zoals het verzamelen van informatie, pre-observaties houden en verdachten aanhouden rondom de woning. Hierbij horen veiligheidsfouillering en het aanslaan van transportboeien.”

Streepje voor bij vervolgopleiding of stage 
In Leiden krijgen alle eerstejaarsstudenten Orde & Veiligheid (beveiliging) les in deze vaardigheden. Ze kunnen een edubadge behalen op level 3, 4 of 5. Wieffering: “De studenten kregen bij ons al les in deze vaardigheden, ze konden alleen niet aantonen dat ze deze beheersten, omdat er tijdens het examen beveiliging niet op getoetst wordt. Nu kunnen ze met de nieuw ontwikkelde edubadge laten zien op welk niveau ze veiligheidsfouillering en het aanslaan van transportboeien beheersen. Hiermee hebben ze een streepje voor als ze solliciteren voor een stage of voor een vervolgopleiding bij de Politieacademie of Marechaussee.”

Bij niveau 2 leidt mboRijnland de studenten op voor edubadge level 3. En bij niveau 3 wordt doorgewerkt naar level 4 of zelfs 5. Voor het laatste level wordt behoorlijk meer geëist. Het programma voor deze vaardigheden past binnen de praktijklessen van het eerste jaar.

Beloning voor extra vaardigheden 
Edubadges zijn digitale certificaten waarmee studenten naast hun diploma of certificaat kunnen laten zien dat ze over extra kennis of vaardigheden beschikken, ook als deze niet direct gerelateerd zijn aan hun eigen opleiding. Hiermee kunnen studenten zich onderscheiden op de arbeidsmarkt. In mei 2021 reikte de school de eerste edubadges uit aan vier studenten voor algemene vaardigheden als ondernemendheid, wendbaarheid en kritisch denken.

Naast de 24 algemene badges die studenten van mboRijnland inmiddels kunnen behalen, heeft Orde & Veiligheid nu dus de eerste vakspecifieke edubadge ontwikkeld.

Belang eigen ontwikkeling en future skills 
mboRijnland vindt het belangrijk dat studenten actief werken aan hun eigen ontwikkeling en stimuleert dit door het edubadges-programma. Het werken met edubadges is een relatief nieuwe ontwikkeling in het onderwijs in Nederland. De certificaten worden uitgegeven door SURF.

Het edubadges-programma is ontstaan toen de onderwijsinstelling mogelijkheden zocht om het ontwikkelen van 21-eeuwse vaardigheden (future skills) te stimuleren. Ron de Graaf, docent Bakkerij en Horeca en projectleider Future Skills, licht toe: “De badges kunnen op elk moment in de opleiding worden behaald. Dit hoort bij het gepersonaliseerd onderwijs waar mboRijnland naar streeft. Voor iedere vaardigheid bestaat een badge op level 3 of 4 waarmee een student zichzelf kan onderscheiden.”

Over mboRijnland
mboRijnland is een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in de regio Rijnland en heeft 11 vestigingen in zes verschillende steden: Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda, Leidschendam-Voorburg, Woerden en Zoetermeer. Naast middelbaar beroepsonderwijs verzorgt mboRijnland ook Vavo (vwo, havo en vmbo-t voor volwassenen) en maatwerkcursussen voor medewerkers van bedrijven. Er zijn 1700 mensen werkzaam bij mboRijnland en jaarlijks volgen er ruim 17.000 studenten onderwijs. mboRijnland legt met haar onderwijs de basis voor een inclusieve en duurzame samenleving, waarin iedereen meetelt, van waarde is en de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven, andere onderwijsinstellingen, gemeenten en maatschappelijke instellingen. Kijk op www.mborijnland.nl voor meer informatie.

Related Articles