Portret van een supermarkt: Hoogvliet Nieuwe Gouwe
— 07-10-2017Gouda – Het is op de vroege woensdagmiddag weer even rustig in de winkel van Hoogvliet Nieuwe Gouwe. De ouderen die vanmorgen boodschappen hebben gedaan, zijn na hun kopje koffie en bijpraatmoment, weer met de Hoogvliet Express naar hun verzorgingshuizen gebracht. Nu wordt er hard gewerkt door de medewerkers, maar ook door jongeren van het Segment, een school voor praktijkonderwijs, die hier stage lopen. “We willen vooral lokaal betrokken zijn”, typeert vestigingsmanager Jonathan Sturm ‘zijn’ supermarkt.
We lopen door de ruim opgezette winkel naar het kantoor van Jonathan Sturm. Onderweg legt hij nog gauw een pakje voorverpakte kaas dat is weggegleden, recht. Alles ziet er piekfijn uit in deze winkel. Hoogvliet heeft een bijzondere plaats in Gouda, alleen al vanwege het feit dat dit de enige supermarkt is die op zondag gesloten is. Hoogvliet Nieuwe Gouwe heeft een samenwerking met de naastgelegen kerk van de Gereformeerde Gemeente. Winkel en kerk delen het parkeerterrein: de winkel gebruikt het doordeweeks en de kerk op zondag. ”Omdat wij op zondag gesloten zijn, komen mensen uit de hele regio, die dat belangrijk vinden, hier boodschappen doen. Je ziet het terug in je klantenbestand. Wij zijn een traditionele weekendwinkel, de piek ligt op vrijdag en zaterdag.’’
Vrijwilligers
Hoogvliet wil graag lokaal betrokken zijn. “We werken samen met een aantal boeren uit het Groene Hart en we verkopen hier de Goudse stroopwafels van Maranto”, noemt Jonathan als voorbeeld. De Hoogvliet Express is er ook een voorbeeld van. Toen de supermarkt enkele jaren geleden verhuisde naar de Nieuwe Gouwe Oostzijde, kwam de winkel verder van het verzorgingshuis aan de Winterdijk te liggen, wat de ouderen erg jammer vonden. Hoogvliet heeft toen de ophaalservice ingesteld, waaraan nu drie verzorgingshuizen deelnemen. Samen met veel vrijwilligers die betrokken zijn bij het vervoer en met leerlingen van de Goudse Waarden die helpen bij begeleiding in de winkel, zorgt Hoogvliet ervoor dat de ouderen hun boodschappen kunnen doen en met elkaar kunnen bijpraten bij een kop koffie. “Binnenkort wordt een van de ouderen die altijd meekomt, honderd jaar”, vertelt Jonathan. “Soms is het wat hectisch op de woensdagochtend, maar daar wordt altijd goed op gereageerd.”
Toekomst
Steeds de markt volgen, dat is volgens Jonathan belangrijk om relevant te blijven voor de toekomst. Als de koffie op een andere manier wordt gezet, zorg je ervoor dat je die producten (pads, cups) in je assortiment hebt. Als mensen bewuster boodschappen doen, dan zorg je ervoor dat ze biologische producten kunnen kopen. Als online bestellen belangrijk wordt, maak je dat mogelijk (bij Hoogvliet kun je via internet bestellen en de boodschappen in de winkel ophalen). Dat meebewegen met de markt is niet nieuw, zo doen de supermarkten het al jaren.
‘Erin gerold’
Jonathan Sturm, geboren en getogen Gouwenaar, werkt sinds acht weken op deze plek, maar hij zit al jaren in het supermarktvak. “Ik ben erin gerold”, zegt hij. “Ik ben ooit bij Hoogvliet op de Plataanstraat begonnen, die winkel was toen nog heel groot. Ik heb allerlei studies gedaan, eerst op mbo- en later op hbo-niveau. Zo ben ik doorgegroeid naar assistent- en nu supermarktmanager.” Hij houdt van zijn werk. “Het is de diversiteit die het zo leuk maakt: het contact met de klanten, collega’s opleiden. Het is elke dag anders.”
Hans (afdelingsmanager versafdeling)
“Ik sta hier iets meer dan twee jaar, hiervoor heb ik tien jaar in andere supermarkten gewerkt. Elke dag is anders. Als je een aantal jaren in de winkel werkt ga je patronen zien. Deze week zijn bijvoorbeeld de maandsalarissen betaald, dat zie je terug in de (luxere) producten die worden gekocht. Na Nieuwjaarsdag zie je de verkoop van 30+ kaas toenemen, dat vlakt in de loop van de weken weer af als mensen hun goede voornemens weer vergeten.”
Thijs (volgt BBL-opleiding)
“Ik sta vijf dagen in de week op de afdeling kruidenierswaren. Ik leer voor assistent-bedrijfsleider en wil graag in een supermarkt aan de slag. Ik doe dit nu anderhalf jaar en vind het erg leuk, vooral het contact met de klanten en de diversiteit van het werk.”