Weekblad deGouda Archief

Promen slaat zich door de rode coronacijfers heen

Gouda – De coronacrisis hakt erin. Ook veel (semi-)publieke instellingen, zoals bij Promen, slaan de zwarte cijfers om in het rood. Toch gaat de aandacht hier bovenal uit naar de menselijke kant; als er een werkplek is waar corona de medewerkers uit balans brengt is het hier. Weekblad deGouda sprak directeur Frank Rossel van het Werkbedrijf: “Voor sommige mensen die heel bang waren en toch graag naar buiten wilden hebben we een wandelgroepje gevormd”.

De coronacrisis kwam als een onevenwichtige klap. Terwijl sommige bedrijven besloten kantoorpersoneel naar huis te sturen of zelfs de deuren te sluiten, draaiden veel productiebedrijven onverminderd door. De Sociaal Werkbedrijven zaten in een moeilijk parket, vertelt de directeur van Promen en dat was best spannend: “We hebben een lastige combinatie; we hebben best veel mensen die een kwetsbare gezondheid hebben en hebben daarnaast een beperkt aantal mensen die niet altijd de verantwoordelijkheid heeft om zich goed te gedragen. Er zijn mensen die zo graag willen werken dat ze gerust, als ze zich niet lekker voelen, komen werken”.

Vijf van de zes Sociaal Werkbedrijven in de omgeving van Promen sloot de deuren. Promen vond het belangrijk om zo goed als mogelijk door te gaan, zegt Rossel: “Alle productiebedrijven bleven open. En als je dan ziet hoe belangrijk wij zijn voor PostNL; wij zetten de pakjes op de lopende band. Wij pakken de schoonmaakmiddelen in bij Johnson (Mijdrecht), wij maken de pakjes voor Mediq, waar medische apparaten en spulletjes worden ingepakt”.

Kwetsbaar
Met ‘wij’ worden hun medewerkers bedoeld, met een afstand tot de arbeidsmarkt; bijvoorbeeld vanwege een arbeidsbeperking, vanuit de Wet Sociale Werkvoorziening (sociale werkplaats), statushouders, schoolverlaters en medewerkers in ‘beschut werk’. De mensen werken in de groenvoorziening, intern aan de Zuider IJsseldijk of extern bij diverse bedrijven. Een heel diverse groep mensen die ook nog eens allemaal op hun eigen manier reageerden op de situatie rond het coronavirus.

Het bedrijf kon daarom niet zomaar doordraaien: “We hebben gezegd; iedereen met een kwetsbare gezondheid sturen we naar huis. Dan moet je denken aan mensen met COPD, hartfalen, immuniteitsstoornissen, chemokuren. Dat betekent wel dat van de mensen in de ‘binnenomgeving’ wel 70 tot 75% thuis zat. Bij elkaar is ongeveer de helft van de mensen naar huis gestuurd”. Door de crisis viel bovendien werk weg, denk maar aan de catering die Promen verzorgt bij diverse gemeentehuizen. Mensen die nog wel werkten moesten wat anders gaan doen: “We hebben de mensen die daar stonden naar de bedrijven gestuurd; ook de kok heeft aan de lopende band gestaan, kantinebeheerders, die hebben allemaal meegeholpen. Er is geschoven tussen de functies”.

Kosten 1,5 meter
Dat kost ook geld, want er kwam minder binnen en er waren extra uitgaven. Zo worden medewerkers gewoonlijk per busje naar hun werk in Waddinxveen, Mijdrecht of elders vervoerd; dat werd een uitdaging met de 1,5 meter regel. Rossel: “… we hebben zelfs dubbeldekkers in vervoer gehad om naar Johnson en PostNL te kunnen rijden. Dan kon je anderhalve meter houden, in een bus van (ik geloof) 84 man kon je dan met 20 man”.

Toch waren het niet de financiën waar men bij het Sociaal Werkbedrijf de meeste zorgen over had. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren winst op winst geboekt, vorig jaar nog 7 ton. Geld dat inmiddels een reserve van 2,5 miljoen euro heeft opgeleverd. Een gezonde reserve voor een bedrijf als dit, benadrukt Rossel. Bovendien komt er een compensatie van het Rijk, die voor Promen de kosten lijkt te dekken.

Zorg
Meer zorg vroeg de menselijke kant van de crisis, want Promen is wat dit betreft een bijzonder bedrijf. De werknemers zijn vaak behoorlijk afhankelijk van hun werkomgeving, vertelt Rossel: “Voor een deel van de medewerkers zijn wij ook het sociale contact. Vaak zitten ze alleen thuis, in de woongroep of wonen bij hun ouders en zijn dit de mensen die ze zien”.
Zelf schreef de directeur daarom iedere dag een verhaaltje op intranet en wekelijks werd iedere werknemer gebeld. Er werden drie teams opgezet, waaronder een zorgteam dat aansloot op de bellende collega’s: “Als die zich zorgen maakte over een persoon, dan werd het overgeheveld naar het zorgteam en die ging dan iedere dag bellen. Voor sommige mensen die heel bang waren en toch graag naar buiten wilden hebben we een wandelgroepje gevormd”.

Koortszuil
Inmiddels treffen wij aan de Zuider IJsseldijk weer een drukte van belang. Vrijwel iedereen is weer aan het werk, al zijn de aanpassingen op corona nog volop gaande. Zo wordt extra ruimte gemaakt zodat mensen op voldoende afstand kunnen werken. Ook in de pijplijn: een zogenoemde koortszuil, die de lichaamstemperatuur kan meten. Maar het virus is toch bijna weg, is dat nog wel nodig?

Rossel: “Mijn angst is dat het in september, oktober, november weer terug zou kunnen komen. En eigenlijk ook dat heel 2021 weleens gedomineerd zou kunnen worden door het virus. Je kan zeggen, waarom zet je nou zo’n koortszuil neer, want die dingen zijn ook niet goedkoop. Als je er zeven neerzet, dat is ook enkele tienduizenden euro’s die je daarmee kwijt bent”.

Toch vindt de directeur dit in het belang van zijn mensen en het bedrijf: “Als ik daarmee kan voorkomen dat ik een uitbraak krijg in het bedrijf, is dat heel erg goed voor de mensen, die je kan beschermen. Maar het is ook heel slecht voor het bedrijf als je een uitbraak hebt. Dus het is ook zakelijk gezien verstandig”.

Waar opereert Promen
Promen werkt samen met de gemeenten Gouda, Waddinxveen, Zuidplas, Krimpen aan den IJssel, Capelle a/d IJssel en Alphen a/d Rijn.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Tagged with:

Related Articles