Ramadan in Gouda
— 13-05-2018Gouda – Deze week zult u merken dat sommige buren, collega’s en medeleerlingen overdag niets eten of drinken. De Ramadan begint namelijk op woensdag 16 mei. Het is dan de negende maand in de islamitische kalender. De Ramadan start wanneer het eerste streepje van de nieuwe maan te zien is. Dat scheelt soms iets per land waardoor de Ramadan voor de Turkse moslims op een andere dag kan starten en eindigen dan voor bijvoorbeeld de Marokkaanse moslims. Ook in Gouda doen moslims mee aan de Ramadan. Het is een bijzondere maand voor onze stadsgenoten. Hoe zit dat nou met deze vastenmaand? De komende weken kunt u er meer over lezen in deze serie. Wij hebben deze week een aantal algemene vragen en antwoorden voor u op een rijtje gezet. De uitleg en gebruiken van de Ramadan verschillen soms per land of groepering.
Waarom is het elk jaar in een andere periode?
Er is geen vaste datum voor de Ramadan. Elk jaar schuift de Ramadan zo’n elf dagen naar voren en de vastenmaand begint dus elk jaar eerder. De islamitische kalender rekent in manen en niet in maanden. Waarom doen moslims mee aan de Ramadan? Elke moslim hoort zich aan de vijf zuilen van de Islam te houden, de Ramadan is er één van. Het heeft alles te maken met discipline, dankbaarheid en gehoorzaamheid aan Allah, zelfbeheersing, bezinning en een mentale en fysieke reiniging. De moslims voelen zich door het vasten ook verbonden met arme en hongerige mensen in de wereld. Er wordt vaker gebeden, vijf keer per dag. Moslims wensen elkaar een gezegend Ramadan met de groet Ramadan Mubarak. Hoe lang duurt de Ramadan? De Ramadan duurt dertig dagen, vanaf het begin van de nieuwe maan. Men vast tussen zonsopgang en zonsondergang. In de zomer is de vastenperiode per dag dan ook aanzienlijk langer dan in de winter. Mag je echt niets eten of drinken? Het vasten houdt meer in dan alleen niet eten of drinken. Volwassen moslims mogen de gehele maand, tussen zonsopgang en zons ondergang, niet eten, drinken, roken of seksuele omgang hebben. Mag je wel je tanden poetsen? Hierover zijn de meningen verdeeld. In principe mag je je tanden wel poetsen maar niet de tandpasta of het water doorslikken. Dat verbreekt het vasten. Om dat risico te vermijden kun je ook voor en na zonsondergang je tanden poetsen en tussendoor een miswak (speciaal gebitsreinigingstakje) gebruiken.
Waarom doen moslims mee aan de Ramadan?
Elke moslim hoort zich aan de vijf zuilen van de Islam te houden, de Ramadan is er één van. Het heeft alles te maken met discipline, dankbaarheid en gehoorzaamheid aan Allah, zelfbeheersing, bezinning en een mentale en fysieke reiniging. De moslims voelen zich door het vasten ook verbonden met arme en hongerige mensen in de wereld. Er wordt vaker gebeden, vijf keer per dag. Moslims wensen elkaar een gezegend Ramadan met de groet Ramadan Mubarak.
Hoe lang duurt de Ramadan?
De Ramadan duurt dertig dagen, vanaf het begin van de nieuwe maan. Men vast tussen zonsopgang en zonsondergang. In de zomer is de vastenperiode per dag dan ook aanzienlijk langer dan in de winter.
Mag je echt niets eten of drinken?
Het vasten houdt meer in dan alleen niet eten of drinken. Volwassen moslims mogen de gehele maand, tussen zonsopgang en zons ondergang, niet eten, drinken, roken of seksuele omgang hebben.
Mag je wel je tanden poetsen?
Hierover zijn de meningen verdeeld. In principe mag je je tanden wel poetsen maar niet de tandpasta of het water doorslikken. Dat verbreekt het vasten. Om dat risico te vermijden kun je ook voor en na zonsondergang je tanden poetsen en tussendoor een miswak (speciaal gebitsreinigingstakje) gebruiken.
Wat moet je doen als je per ongeluk toch iets gegeten of gedronken hebt?
Het kan gebeuren dat je onbedoeld het vasten doorbreekt. Dan kun je bidden, om vergeving vragen Allah, daarna extra streng zijn voor jezelf en er weer serieus mee aan de slag gaan.
Wat is de Iftar?
Elke dag in de Ramadan, na zons ondergang, start het ontvasten of het breken van het vasten. De Iftar is de eerste maaltijd die gegeten wordt direct na zonsondergang. De maaltijden bestaan ondermeer uit zoete gerechten. Het is een sociaal gebeuren met familie en vrienden.
Hoe kan het dat ik soms wel een moslim zie eten?
Alle volwassen moslims die gezond zijn en mentaal in staat om te vasten, kunnen deelnemen aan de vastenmaand Ramadan. Er zijn uitzonderingen. Zo zijn bijvoorbeeld zieken, vrouwen tijdens en kort na de zwangerschap of tijdens de menstruatie, ouderen en reizigers vrijgesteld. Wie gezond genoeg is, kan het vasten later inhalen. Er is geen strikte regel over op welke leeftijd jongeren meedoen met de Ramadan. Dit jaar valt de Ramadan samen met de eindexamens. Over het combineren van Ramadan met studie en werk leest u later in deze serie.
Wat is het Suikerfeest?
Het einde van de vastenmaand Ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest, ook wel Kleine Feest genoemd. Het is een belangrijk feest dat gevierd wordt met familie en gaat gepaard met feestelijke en zoete maaltijden. Men deelt eten met elkaar en volwassenen en kinderen krijgen geld en cadeautjes.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Related Articles
deGouda digitaal
deGouda print
Vacatures
Chauffeurs (tot 20 uur p.w.)
— 10-11-2021Op schooldagen vervoeren wij leerlingen op een veilige manier van en naar school. Zij kunnen niet zelfstandig naar hun onderwijsinstelling omdat lopen, fietsen of openbaar vervoer geen optie is. Help jij mee om te zorgen dat zij naar school kunnen? Voor ons leerlingenvervoer Gouda / Waddinxveen / Midden-Holland zijn wij per direct op zoek naar…