Rijnland staat tijdelijk overwintering toe van strandpaviljoens
— 23-09-2020Strandpaviljoens mogen éénmalig blijven overwinteren in het gebied van het hoogheemraadschap van Rijnland. Dit besluit is genomen tijdens de Verenigde Vergadering op woensdag 23 september. Het bestuur geeft met het tijdelijk besluit gehoor aan de oproep van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Het verzoek is ondernemers te ontzien, nu het corona beleid tot een derving van inkomsten heeft geleid. Wanneer strandpaviljoens niet hoeven te worden afgebroken, scheelt dit ondernemers veel geld.
De afweging die Rijnland moet maken hangt samen met de waterveiligheid. Hoogheemraad Ineke van Steensel: “Vanuit Rijnland willen we langs de kust de maximale veiligheid bereiken. Daarbij houden we zoveel mogelijk rekening met de natuurlijke omstandigheden én met alle mensen die hier wonen en werken. We begrijpen heel goed dat de strandpaviljoenhouders alleen het strandseizoen hebben om hun geld voor het hele jaar te verdienen. Met deze overwintermaatregel geven we hen een steuntje in de rug.”
In de min
Typisch voor strandpaviljoens is dat ze het seizoen financieel altijd beginnen in de min. “Ga maar na”, zegt Rob Petersen van Beachclub Far Out in Zandvoort, “Met het opbouwen zijn we in februari bijna een maand bezig. We plaatsen het paviljoen met alle verlichting, het water interieur en het terras. Op 1 november moeten we weer weg zijn. Afbreken gaat met twee grote telekranen. We hebben een kortere periode gehad dat we open waren, bezoekers zijn gehalveerd wegens de corona-tussenruimte. Gelukkig hadden we wel goed weer.”
Zandverstuiving
Joost Veer, Adviseur Beleid en Onderzoek Waterkeringen bij Rijnland: “In ons beheergebied hebben we te maken met vijf grote badplaatsen, Noordwijk, Katwijk, IJmuiden, Zandvoort en Bloemendaal. Vooral Zandvoort heeft veel seizoenspaviljoens die tijdens het stormseizoen weg moeten. De reden is dat het zand vrij spel moet hebben. De wind blaast zand naar de duinen, waardoor de natuurlijke kustversterking vitaal genoeg blijft om bescherming te bieden tegen de stijgende zeespiegel. Als paviljoens het hele jaar open blijven gebeurt dat onvoldoende.”
Open of gesloten
Het is trouwens niet zo dat dat mensen in december ook terecht kunnen voor een hapje en een drankje, dit hangt af van vergunningen en verschilt per gemeente. Rob Petersen: “Wij gaan dicht. Er komt een houten frame met stalen damwanden om het paviljoen heen. Zo zijn we goed beschermd tegen vandalisme, maar ook tegen het water.”
Vraag naar zand
De vraag naar zand neemt wereldwijd explosief toe. In Nederland voegen we elk jaar zo’n 12 miljoen kubieke meter zand toe aan de kust. Vooral op de stranden en een klein beetje in zee. Dat is veel, maar we hebben ook veel kust waarover het zand verdeeld moet worden. En: als de zeespiegel sneller gaat stijgen is er nog meer nodig. Gelukkig hebben we veel zand in de Noordzee, maar die voorraad is niet oneindig. Woestijnzand aanvoeren heeft helaas geen zin. Woestijnkorrels worden gevormd door de wind in plaats van door water. Ze zijn zo rond en glad dat ze onvoldoende hechten. We moeten dus echt zorgen dat zandkorrels terechtkomen waar ze nodig zijn.