Weekblad deGouda Archief

Samenwerking Libertum Gouda en Museum Solingen

Gouda/Solingen – Libertum en het Museum für verfolgte Künste Solingen hebben 13 juli een intentieovereenkomst ondertekend voor verdere samenwerking. Samen willen zij onder meer de Joodse geschiedenis in Gouda ontsluiten.

De herdenkingsoorden van de Joodse geschiedenis in Gouda worden zichtbaar gemaakt via het platform 7Places (7places.org). Daarop staan steden met informatie over hun Joodse geschiedenis. In Gouda wordt die geschiedenis toegankelijk gemaakt via tentoonstellingen en onderzoek, maar ook door activiteiten als de Stolpersteine-wandelingen en Open Joodse Huizen. De oorlog is daarbij nadrukkelijk slechts een onderdeel, want de geschiedenis van de Joden is veel meer.

Uitwisselingsprojecten
Tussen Gouda en Solingen zullen ook uitwisselingen van tentoonstellingen en scholierenprojecten plaatsvinden. Libertum betrekt in dit initiatief de middelbare scholen in Gouda (waaronder het Antoniuscollege) en instellingen als het Gouds Metaheerhuis. Zo wordt aangesloten op de doelstellingen van Gouda 750 jaar stadsrechten (‘Geef Gouda door’) en wordt Gouda ook internationaal op de kaart gezet.

In oktober komt een delegatie uit Solingen naar Gouda om de samenwerking praktisch vorm te geven. Beide instellingen willen niet alleen samenwerken op het gebied van herdenking, maar ook rond de thema’s vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. Gezamenlijk willen ze lezingen, debatten en andere activiteiten realiseren.

Zustergemeenten
Gouda en Solingen zijn zustergemeenten sinds 1952. Daarom is de ontsluiting van de Joodse geschiedenis van Gouda het eerste project dat Libertum oppakt op het platform 7Places. In de toekomst wordt ook de Joodse geschiedenis van andere steden en plaatsen in de regio ‘op de kaart’ gezet. Libertum is immers een regionale instelling.

Het Solingse initiatief krijgt inmiddels wereldwijde navolging. Montreal en Hong Kong zijn op het platform 7Places de nieuwste plaatsen van herdenking. Het museum in Solingen is gespecialiseerd in ‘entartete Kunst’, maar legt zich ook toe op andere onderwerpen, zoals verzet, getekende getuigenissen over de gang van zaken in concentratiekampen en de persoonlijke artistieke ontwikkeling van kunstenaars in en na de oorlog.

Related Articles