Sarie Donk van de Speelwinkel meest bijzondere Gouwenaar 2018
— 19-01-2019Gouda – Zeker vier dagen in de week staat Sarie Donk voor bewoners klaar in buurthuis de Speelwinkel. En dat al veertig jaar! Sarie wil ons doen geloven dat dit vanzelf spreekt; maar dat zij haar leven aan de Speelwinkel heeft gewijd is natuurlijk allerminst vanzelfsprekend. Daarom gaat de 1ste prijs van de Top-50 Bijzondere Gouwenaars van Weekblad deGouda dit jaar naar Sarie Donk. Voor haar maatschappelijke bijdrage aan de stad.
“Heel bijzonder, ik krijg er een kleur van”, reageert Sarie wanneer we haar op de eerste etage van de Speelwinkel verrassen met de prijs. De lof is meer dan verdiend. De Speelwinkel groeide in haar veertig jarig bestaan uit tot de plek voor ontmoeten en samendoen in de Raambuurt. Spelen, tekenen, koken en mozaïeken voor kinderen, uitwisselingsprojecten en disco voor jongeren en naailes, fietsles, Nederlandse les, eten en yoga voor volwassenen; in de Speelwinkel is het mogelijk.
Achterstandsbuurt
Toen Sarie iets meer dan veertig jaar geleden aan de Raam kwam wonen was de wijk wel anders, zegt zij. “Mensen vroegen me: ‘ga je echt in die achterstandsbuurt wonen’? Ik keek de volgende dag uit het raam en zag dat het inderdaad wel een achterstandsbuurt was”, vertelt Sarie onbewogen. Het was al gauw daarna dat ze er met wijkactiviteiten begon. “De eerste migranten kwamen in onze stad wonen en ook wij kregen nieuwe buren. Voor ons was het niet meer dan normaal om hen de weg te leren door de stad. Moesten ze naar de dokter? Wij gingen mee. Wilden ze brood halen bij de bakker? Dan hielpen wij ze met de weg”.
Bood Sari deze activiteiten in het begin nog vanuit de huiskamer aan, later werd de kamer te klein. In de loop der jaren verhuisde het beginnende buurtcentrum twee maal. De activiteiten waren populair en werden zelfs onder de barre omstandigheden van de tijdelijke locatie goed bezocht. Al snel betrok de Speelwinkel het huidige pand.
Spin in het web De buurtbewoners weten het buurthuis uitstekend te vinden. Voor de vele activiteiten, maar ook wanneer ze nieuwe ideeën, of spulletjes aan te bieden hebben. Vertederd praat Sarie over de oude mevrouw die laatst met haar rollator een zakje met potloodstompjes kwam brengen. “´Ik vind het zonde om weg te gooien´, zei ze. Dat zo iemand dan aan ons denkt, dat is toch bijzonder”. Een recente activiteit van het buurtcentrum zijn de mozaïeken stoeptegels, die leden van de Straatgroep Raam hebben gemaakt. Ze laat een foto zien: ‘GEEN LOS VUIL’ staat in het kleurige mozaïek te lezen. Het moet de ergernis oplossen van losse vuilniszakken rond de ondergrondse containers.
Huis van de buurt
Toen de bewoners van de nieuwe appartementen aan de Raam kwamen wonen peilden de vrijwilligers waar zij behoefte aan hadden. Zo is regelmatig samen eten hier gemeengoed geworden. En zo komen de initiatieven hier van onderop, uit de buurt. Het buurthuis zelf is uitgegroeid tot spin in het web en vormt voor bewoners een centrale ontmoetingsplek. Sarie: “het buurthuis is van ons allemaal. Mensen komen hier om deel te nemen aan activiteiten, om gesprekken te voeren of spullen te ruilen. Huis van de buurt zou ik het noemen.”
Generaties
Natuurlijk gaat ook de Speelwinkel niet alles vanzelf. Zo was er de privatisering in de jaren ’00, toen zij een stichting werd omwille van bezuinigingen door de politiek. Er was de fikse verbouwing van het pand, enkele jaren geleden. En recent kon Sarie vanwege een ongeval 22 maanden nauwelijks lopen. Maar de uitdagingen werden getackeld en anno 2019 is de zestiger weer gewoon van maandag tot en met donderdag ( en soms op zaterdag) op de Speelwinkel aanwezig. En met plezier: “ik vind het nog elke dag een feestje om hier te komen”, zegt ze.
Het buurthuis verbindt intussen generaties. Volwassenen die zelf als peuter op het kinderdagverblijf hebben gezeten, komen hier nu hun eigen kinderen brengen. En natuurlijk is Sarie schatplichtig aan alle vrijwilligers die in de Speelwinkel helpen. Maar er is een vrouw die deze gezichten allemaal kent; en dat vinden wij allesbehalve vanzelfsprekend!
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl