‘Schooluniformen in Gouda’
— 02-09-2017Gouda – Een van de Goudse scholen wil het schooluniform invoeren. Het is al bekend hoe het eruit gaat zien. Gouds natuurlijk. Gekozen is voor een grijze pantalon voor de jongens, met rode trui, daaronder een witte polo en een rode stropdas. Voor de meisjes is gekozen voor een grijze rok, met dezelfde rode trui,witte polo en
rode stropdas.
“De leerlingen moeten erg wennen aan het idee”, aldus de directeur van de school, “maar na een tijdje is het de normaalste zaak van de wereld. Er zijn veel voordelen aan, vindt de directeur. “Iedereen is nu gelijk en daarom worden kinderen minder gepest. Bij schoolreisjes of uitstapjes weet je meteen welke kinderen erbij horen. Je kunt ze makkelijk herkennen. En bovendien zijn uniformen redelijk goedkoop omdat het om massaproductie gaat.”
Discussie
Dit is natuurlijk niet echt. Leerlingen en hun ouders halen nu vast opgelucht adem. Maar het item is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Af en toe steekt aan het begin van het schoolseizoen de discussie over het al dan niet invoeren van het schooluniform de kop op. In 2011 bijvoorbeeld toen het schooluniform verplicht werd gesteld voor scholieren op de particuliere basisschool Bizzie Kids Basic in Almere. Het argument van de schoolleiding was: “We hebben ertoe besloten om meer eenheid in de groep te krijgen.” Ook zou een verplicht uniform de tegenstelling tussen rijke en arme leerlingen kleiner maken.
Vooralsnog mag in Gouda iedereen gelukkig nog zelf beslissen wat hij of zij aan doet. Anders zou het hier maar saai worden.
Geen traditie in Nederland
Nederland kent trouwens geen traditie van schooluniformen, zegt Jacques Dane van de afdeling collectie en onderzoek van het Nationaal Onderwijsmuseum. “Het schooluniform hebben wij in Nederland nooit gekend. Er zijn geen wetten of regels geweest voor het dragen ervan. Dat zie je in onder meer België en Engeland wel. Wel waren er op scholen kledingvoorschriften. Ook droegen weeskinderen (vanaf de 16e of 17e eeuw) een ‘wezen uniform’ op reguliere scholen, maar dat valt niet onder een schooluniform.”
Groot-Brittannië
In het buitenland is het dragen van een schooluniform gebruikelijker. Het merendeel van de Britse scholen eist van de leerlingen dat zij een schooluniform dragen. Een Brits uniform op de middelbare school ziet er als volgt uit: schoolblazer met schoollogo; wit overhemd in broek gestopt met bovenste knoop dicht; stropdas; zwarte, grijze of bordeauxrode lange broek of rok; grijs/zwarte sokken (jongens), witte sokken of zwarte of huidkleurige legging of kousen (meisjes); zwarte schoenen; zwarte, grijze V-halspullover of zwarte pullover met het schoollogo.
In Maleisië zijn schooluniformen verplicht voor alle scholieren die naar openbare scholen gaan. Op de basisschool dragen jongens een wit overhemd en een marineblauwe (korte) broek en meisjes een marineblauw schort over een wit overhemd; of een witte baju kurung (lange tunica die de armen bedekt) over een lange rok. Scholieren die niet aan de code voldoen, kunnen gewaarschuwd worden, strafpunten krijgen, openbaar gestraft of naar huis gestuurd worden.
België
Dichterbij, in België zijn het voornamelijk de scholen in Gent en Brugge waar een soort kleurenuniform geldt. Leerlingen mogen kledingstukken van bepaalde kleuren dragen, meestal kleuren uit een afgeschaft schooluniform. Een volledig opgelegd uniform wordt zelden verplicht, uitsluitend in hotel- en privéscholen.