Weekblad deGouda Archief

Spotlights op Erasmus, wereldberoemde zoon van Gouda

Gouda – “Erasmus is een zoon van Gouda die wereldberoemd is geworden. Maar wat weten mensen van hem? Vaak niet zoveel.” Daarin komt wat betreft Gerard de Kleijn, directeur van Museum Gouda binnenkort verandering. Op 6 februari start het cultureel programma ‘Erasmus. Ik wijk voor niemand’ in vooral Museum Gouda, maar ook in de Sint Janskerk en de Jeruzalemkapel. Om te beginnen krijgen op 14 januari alle bovenbouwleerlingen van basisschool ’t Palet een kinderboek over Erasmus uitgereikt, geschreven en geïllustreerd door Marleen van Lanen, educatief medewerkster van Museum Gouda. Later krijgen alle bovenbouwleerlingen in Gouda dit boek.

Erasmus leefde van 1466 tot 1536. Hij woonde als kind en puber in Gouda. Zijn naam is bekend, zijn gedachtengoed minder. Hij dacht na over de problemen van zijn tijd, bijvoorbeeld de conflicten in Europa, en  adviseerde daarin de wereldleiders. “Leefde hij nu, dan zou hij de adviseur van Angela Merkel zijn.”  Maar ook over vriendschap schreef hij. “Zijn ideeën zijn nog steeds actueel.”

Tentoonstelling Erasmus

De tentoonstelling die op 6 februari start, is een reis door het Europa uit de tijd van Erasmus. Die reis begint in Gouda en eindigt in Basel (Zwitserland), waar hij op zeventigjarige leeftijd stierf. “Je volgt Erasmus op zijn reis en in zijn manier van denken. De reisgids is prof. dr. Herman Pleij, onze gastcurator.” In de zalen zijn voorwerpen te zien die Erasmus bij testament heeft nagelaten, zoals zijn beker, zijn mes, de ring die hij altijd droeg. Verder zijn er acht portretten te zien, geschilderd door Neel Korteweg en is het Erasmusraam, gemaakt door Marc Mulders, te bewonderen.

Tafel van Erasmus

Nieuw is de Tafel van Erasmus. Elke dag kunnen museumbezoekers aanschuiven aan tafel en een gesprek voeren over Erasmus, over zijn ideeën of andere onderwerpen. Steeds onder leiding van een andere gespreksleider: historicus Herman Pleij, kunstenaar Willem Hesseling, cabaretier Patrick Nederkoorn en  dominee Kim Magnee. Voor mensen die zich nog verder willen verdiepen in Erasmus en zijn gedachten, is er een serie lezingen.

Sint Jan en Jeruzalemkapel

Behalve het museum, besteden ook de Sint Jan (met een grote bijbeltentoonstelling) en de Jeruzalemkapel (waar zes kunstenaars het Erasmiaanse thema vriendschap uitwerken) aandacht aan het thema.

Gerard de Kleijn verwacht dat de Erasmusactiviteiten zo’n 20.000 bezoekers zullen trekken.  Meer informatie: http://www.erasmus2016.nu/

 

Tagged with:

Related Articles