Vegetarisch eten: waarom niet?
— 17-02-2017
We hebben het allemaal door: duurzaam eten wordt steeds populairder. In restaurants raakt de vegetarische kaart een stuk uitgebreider dan het gebruikelijke: “Jazeker, we hebben ook vis.” Veganistische lunchrooms schieten als warme broodjes uit de grond en je stukje biologisch vlees hoeft allang niet meer zo duur te zijn. Onze verslaggeefster Eva Peeters ging langs bij Birgit Rutgers, de eigenares van vegetarisch en veganistisch Lunchcafé curcuma.
Zo’n zeven jaar geleden adviseerde een vriendin Birgit eens wat minder vlees te gaan eten. “Ik had last van gezondheidskwaaltjes, niets bijzonders, maar toch. Minder vlees eten wilde ik wel eens proberen. Ik merkte vrij snel dat ik meer energie kreeg en lekkerder in mijn vel zat.” Zeven jaar later is een vegetarisch en veganistisch lunchcafé aan de Korte Groenendaal het resultaat.
Meer dan een droge wortel
Menig vegetariër weet tegenwoordig lekkere gerechten te koken zonder vlees. De dagen dat je als een knaagdier aan een grote peen zat te knabbelen, zijn echt voorbij. De grootste misvatting over geen-vlees-eters door wel-vlees-eters, is dan ook dat er geen variatie zit in hun keuken. “Nog te vaak hoor ik ‘maar wat eet je dan behalve sla?’. Nou al het andere. Je kunt zoveel lekkere gerechten maken zonder vlees of dierlijke producten. Alleen al met specerijen en kruiden kun je een gerecht heerlijk maken, daar heb ik geen vlees voor nodig, en de mensen die bij curcuma komen eten overigens ook niet. Ik zeg vaak: ‘wat wil je: vullen of voeden?’.”
Boerenomelet
De stereotype vegetariër – voornamelijk geitenwollensokkers en hipsters – is langzaam aan het verdwijnen . Jan en alleman kiest sinds een jaar of tien een stuk bewuster voor de producten die ze in hun mond stoppen. Op een werkdag ziet Rutgers vooral vrouwen plaatsnemen in het lunchcafé. “Vrouwen met hun dochter of vriendin, maar steeds meer mannen komen mee met hun vrouw. Het leuke vind ik dat de mannen vrijwel allemaal de wat bekende gerechten kiezen – denk aan bijvoorbeeld een boerenomelet – en blij verrast worden. Een tijd later zie ik diezelfde mannen terugkomen in hun eentje, het bevalt toch goed, een gerecht zonder vlees.”
Bewust eten
Leven zonder vlees kan prima. En dan heb ik het niet per se over de superfood hype die – tot ergernis van velen – aan de gang is. Om bewust te eten hoef je echt niet elke ochtend te beginnen met het mixen van peperdure lijn- en chiazaad door je boerenyoghurtje. Hou het simpel.
Recept Groenten toren, voor 4 personen.
- 5 grote slabladeren
- 4 rauwe bieten
- 2 rauwe wortelen
- 1/2 komkommer
- 1/2 rode ui
- 5 cherrytomaatjes
- 3 avocado’s
- 1 handvol koriander of (blad)peterselie
- 2 el olijfolie
- 2 limoenen, sap (te beginnen met het sap van 1 limoen en aan te passen aan uw smaak)
- zeezout en zwarte peper
- Topping
- 4-8 plakjes geit of schapenkaas (afhankelijk van de grootte van de kaas)
- 2 el pijnboompitten, licht geroosterd in een koekenpan
- 1 handvol rucola of andere blaadjes sla
Spoel de blaadjes sla af, hak ze grof en leg ze in een grote kom. Schil bieten en wortelen en rasp ze met de hand of met behulp van de keukenmachine. Snijd de komkommer in dunne reepjes, net als de ui en de tomaten. Snijd de avocado en koriander en doe alle ingrediënten in de mengkom. Voeg olijfolie, limoensap, zout en peper toe en meng het geheel goed, eventueel met je handen, zodat alles bedekt is met olie en limoen en een mooie paarse kleur heeft.
Schep een kwart van het groentemengsel in een kommetje van ca. 10 cm breed. Plaats een bord op de bovenkant van het kommetje, draai het geheel voorzichtig op zijn kop en verwijder het kommetje langzaam. Bovenop het groentetorentje leg je plakjes geitenkaas, geroosterde pijnboompitten en de rucola. Herhaal dit drie keer. Smakelijk eten!