Weekblad deGouda Archief

Versneld overschakelen op duurzame waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team van externe deskundigen. Duurzame – oftewel emissievrije – waterstof is onder meer geschikt om industriële processen van warmte te voorzien, als grondstof voor onder andere de chemische en petrochemische industrie, het is bruikbaar als transportbrandstof en zal op termijn de fossiele energie vervangen die op dit moment in de haven wordt verwerkt en doorgevoerd naar de internationale markt.

Jaap Smit, commissaris van de Koning, nam het advies ‘Naar een groene waterstofeconomie in Zuid-Holland; een visie voor 2030’ op 5 maart in het Provinciehuis in ontvangst. Aansluitend kregen de leden van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie, namens het adviesteam tekst en uitleg van TU Delft-hoogleraar Ad van Wijk. De potentie is groot. Waterstof kan worden ingezet als energiedrager in de industrie, mobiliteit, in de gebouwde omgeving voor met name de piekvoorziening, glastuinbouw en voor balancering van het elektriciteitsnet. De aanleg van een transportnetwerk voor waterstof van productielocaties naar gebruikers is een publieke taak, vinden de adviseurs.

Groene en blauwe waterstof
Met het oog op de klimaatdoelstellingen is zogeheten ‘groene’ waterstof, het streven. Elektriciteit uit zon en wind wordt steeds goedkoper, komt in steeds grotere hoeveelheden beschikbaar in binnen- en buitenland en laat zich moeilijk op grote schaal opslaan. Dat maakt de productie van waterstof met behulp van elektrolyse aangedreven door groene elektriciteit een interessante optie voor de gewenste energietransitie. Fossiele ‘grijze’ waterstof uit aardgas wordt op dit moment al ingezet als grondstof voor de industrie. In de overgangsfase van ‘grijs’ naar ‘groen’ zal ook ‘blauwe’ waterstof nodig zijn, vanwege de grote volumes die nodig zijn en de noodzaak om klimaatdoelstellingen te halen. Deze waterstof wordt gemaakt uit aardgas, waarbij de vrijkomende CO2 niet in de lucht verdwijnt, maar wordt afgevangen en opgeslagen of hergebruikt. Import van duurzame waterstof zal echter noodzakelijk zijn om in de energievraag van Zuid-Holland te voorzien en om de op- en overslagfunctie van de haven van Rotterdam als economische sector te behouden.

Gedeputeerde Han Weber (Energie): “Het advies laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Na de vierkiezingen, bij de onderhandelingen voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten, zal hier ongetwijfeld stevig over worden gediscussieerd. Want het betekent ook versneld afscheid nemen van een fossielgebaseerde economie.”

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android  

Tagged with:

Related Articles