Weekblad deGouda Archief

Vier 750 jaar Gouda in 2022 maar dan anders

Gouda – We kunnen er met z’n allen niks aan doen dat, uitgerekend in het jaar dat Gouda in 2020 wil starten met voorbereidingen voor haar 75 jarig bestaan, zomaar en ongevraagd het corona virus binnenwandelt. De wereld en daarmee dus ook Gouda, verandert zienderogen. En er gaat nog veel meer veranderen dan waar we nu zicht op hebben.

Het bericht op de betreffende jubileum website zegt al genoeg:
“Wethouder Thierry van Vugt: “De Stuurgroep en het Fonds Gouda750 gaan ervan uit dat met het opschuiven van de feestperiode de ruimte ontstaat om beter op de door corona veranderde situatie te kunnen anticiperen, qua financiering en programmering. Er zijn nog veel onzekerheden, waar we naar moeten kijken, maar we zetten in op een prachtig feest, voor, met en door alle Gouwenaars.“
De wethouder spreekt van meer tijd om beter te kunnen anticiperen qua financiën. Hij ziet blijkbaar de bui al hangen. De cheque van 1,200.000 euro heeft hij al wel aan het feestfonds toegevoegd maar misschien heeft hij daar nu al spijt van.

Gouda loopt tegen een miljoenen tekort aan
Recentelijk werd bekend dat Gouda geconfronteerd werd met een tekort van 3,4 miljoen voor de Jeugdzorg en 1 miljoen voor de WMO. Dergelijke bedragen hakken erin en met wat voor kosten de corona crisis het gemeentebestuur verder opzadelt is nog helemaal niet te overzien. Laten we realistisch blijven door te beseffen dat, én het geld dat het kabinet in het overeind houden van de werkgelegenheid steekt én wat de gemeente door de corona perikelen extra kwijt is, het terugbetalen vroeg of laat op het bord van bedrijven en burgers wordt gelegd.
Met deze wetenschap wekt het natuurlijk extra chagrijn als er in 2022 veel geld in de stichting wordt gepompt om ons 750 jarig bestaan te vieren. Denk daarbij eens
aan de eerder genoemde uitspraak van Thierry van Vugt dat het goed is op de  corona situatie te anticiperen onder andere op de financiën.

Moeten we 750 jaar Gouda dan niet vieren?
Natuurlijk wel! Alleen met de voetjes op de grond. Met het naderende financiële debacle van Gouda moeten we ons niet rijker rekenen dan we zijn. Bovendien is het de vraag of de middenstand en de Goudse ondernemingen bereid en in staat zullen zijn om de portemonnee te trekken. Die verkeren waarschijnlijk nog in de modus “Luctor et Emergo”.
Als we de 1,2 miljoen euro eens besteden als een feestelijk geschenk aan bewoners en ondernemers door knelpunten op te lossen en verbeteringen door te voeren. Herkenbare zaken waar iedereen blij van wordt zoals:

  • Startend vanuit het centrum alle fietspaden verbeteren.
  • Een opknapbeurt van het centrum zoals bestrating, fietsenstallingen, kale muren versieren met kunstwerken enz. (zie voorbeeld)
  • Versneld het entree van de stad vanaf het station naar het centrum onder handen nemen.
  • De Lange Tiendeweg zo inrichten dat er ruimte komt voor terrasjes.

Dit zijn maar een paar voorbeelden maar met wat brainstormen komen er vast wel meer ideeën om inwoners en bezoekers mee te verrassen.

Gaan we meer beschilderingen op muren zien in Gouda?

En dan 2022 als jubileumjaar. Wat blijft er over?
Over anderhalf jaar is het zover. Laten we er van uitgaan dat het corona virus acceptabel onder controle is. Nog beter zou zijn dat we dan allemaal zijn gevaccineerd.
Economisch gezien hebben we intussen een grote strijd te leveren om weer op te krabbelen. Of het moet zijn dat alle economen, ministers en overige bestuurders ongelijk hebben. De geldstromen vanuit de gemeente en het bedrijfsleven die aanvankelijk voorzien waren, worden hooguit kabbelende beekjes. Maar er is hoop met creativiteit voorop. Zo beschikken we in Gouda over een aantal culturele instellingen zoals Het Cultuurhuis Garenspinnerij en de Schouwburg. De eerstgenoemde instelling moet toch in staat zijn om met muziekdocenten en gevorderde leerlingen met regelmaat een boeiend avondconcert te presenteren op het terras van het oude Stadhuis? En de directie van de Schouwburg moet toch dusdanig goede relaties in de kunstwereld hebben om ensembles te interesseren om op dezelfde plek of elders in de stad optredens te verzorgen. Dat geldt natuurlijk ook voor de organisatoren van de Houtmanplantsoen programma’s. Laten we bovendien So What en  Studio Gonz niet vergeten. Het hoeft natuurlijk niet pro deo maar moet wel “jubileum kwaliteit” tonen.
Het is maar een voorzetje, maar op deze manier kunnen tijdens het “nieuwe normaal” Gouwenaars, bezoekers en toeristen fijne momenten beleven bij afwisselende optredens.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Related Articles