Volgende stap in uitvoering participatiewet
— 01-07-2015#Gouda – Op 1 januari 2015 is de participatiewet in werking getreden. De gemeente is vanaf dat moment verantwoordelijk voor het begeleiden van bewoners met een beperking naar betaald werk. In de wet is geregeld dat bij ieder bedrijf dat 5 of meer werknemer heeft, 5% van de werknemers een arbeidsbeperking moet hebben.
Voor de regio waarin Gouda zit betekent dit dat voor 2015-2016 250 nieuwe banen gecreëerd moeten worden. In totaal komen er de komende 10 jaar 1538 banen bij.
Voor de uitvoering van deze wet binnen onze gemeente is een regionaal werkbedrijf opgericht. In onze regio maken de gemeentes Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard en Waddinxveen hiervan deel uit. In het Werkbedrijf Midden-Holland werken diverse partners samen om mensen met een beperking aan een baan in het bedrijfsleven te werken. Belangrijke partners zijn de gemeente zelf, scholen, werkgevers en het UWV.
Voor wie is de wet bedoeld?
De doelgroepen die in de participatiewet worden vermeld zijn:
- Mensen met een WAJONG (= uitkering voor jong gehandicapten) die nog zouden kunnen werken;
- Mensen met een WSW (Wet Sociale Werkvoorziening) die op 31 december 2014 op de wachtlijst voor de WSW staan;
- Mensen die voorheen voor een WAJONG uitkering in aanmerking zouden komen. De belangrijkste groep hiervan zijn leerlingen van de praktijkschool (VSO).
UWV is degene die uiteindelijk vaststelt of iemand aan de criteria voldoet.
Wat biedt de wet aan mogelijkheden?
Er zijn een aantal instrumenten beschikbaar die werkgevers over de streep moeten trekken om werknemers met een beperking aan te nemen.
O.a.:
- Mensen werkervaring laten opdoen op een werkervaringsplaats;
- Proefplaatsing (met behoud van uitkering gaan werken bij een werkgever die de intentie heeft betrokkene in dienst te nemen);
- Aanpassing van de werkplek (bv bureau, stoel, reisvergoeding, e.d.);
- Jobcoaching (intensieve begeleiding bij het zelfstandig werken bij een reguliere werkgever);
- No-riskpolis (hiermee komen de kosten van ziekteverzuim voor een medewerker met loonkostensubsidie en een arbeidsbeperking niet voor rekening van de werkgever);
- Loonkostensubsidie (een financiële compensatie voor de werkgever voor verlies van productie; alleen voor mensen waarvan UWV heeft vastgesteld dat ze een arbeidsbeperking hebben).
Volgende stap
De komende tijd zullen bedrijven benaderd gaan worden om te onderzoeken hoeveel banen dit gaat opleveren en welke ondersteuning bedrijven nodig hebben (zie o.a. de hierboven genoemde instrumenten) om dit te realiseren.
Als bedrijven zich niet gaan houden aan de norm (5% van het personeelsbestand moet een werknemer met een beperking zijn) voorziet de wet in boetes. Het is nu nog te vroeg om vast te stellen hoe hard en gehandhaafd zal gaan worden en op welke termijn dit zal worden ingezet.
Door Wilma Gottschalk