Vrijwilligerswerk: Buurtbemiddeling Kwadraad
— 17-02-2021Gouda – Eén op de vier Nederlanders heeft bonje met de buren. In Gouda helpt een groep van zo’n twintig buurtbemiddelaars om die ruzies bij te leggen. Geen eenvoudige vrijwilligersjob, maar wel een die veel voldoening geeft en waarbij je onderdeel bent van een hecht team.
Bij Monique van Deursen, coördinator Buurtbemiddeling Gouda, komt een situatie binnen van een burenconflict. De politie heeft buren doorverwezen, de woningbouwstichting heeft gebeld of een (van de) bewoner(s) heeft zich opgegeven. Monique: “Dan ga ik samen met de buren kijken of wij wat kunnen betekenen. Het probleem moet bekend zijn bij beide buren. Ze moeten ook heel duidelijk bereid zijn om zelf mee te werken”. Als hieruit groen licht volgt gaat Monique twee bemiddelaars benaderen: “Ze gaan altijd met zijn tweeën”.
Huisbezoek
Er wordt een afspraak gemaakt voor een huisbezoek. De bemiddelaars gaan op bezoek bij beide buren, om beide kanten van het verhaal onpartijdig te horen, vertelt Monique: “Wij komen dan onaangekondigd bij buur B aan de deur, dus het is altijd afwachten of die ervoor open staat. In veel gevallen is dat zo”. Als blijkt dat ze beiden om tafel willen, worden zij uitgenodigd op een neutrale plek, vaak in een buurthuis: “Daar vindt het gezamenlijk gesprek plaats. Het doel is dat de problemen worden besproken en soms komen daar afspraken uit voort”. Voor de bemiddelaars zit het meeste werk er dan op.
Artikel gaat verder na de foto
Het is niet aan buurtbemiddeling om afspraken te controleren, legt Monique uit. Wel belt ze na: “Ik bel altijd na zes weken nog even op om te vragen of de situatie ook echt verbeterd is. In de praktijk is het zo dat ondersteuning van buurtbemiddeling dan niet meer nodig is”.
Uitdagend
Wat zo mooi is aan dit vrijwilligerswerk is dat het uitdagend is, denkt Monique. “Het werk vergt best wel wat van een persoon. Je moet communicatief vaardig zijn, bewust zijn van je manier van communiceren”. Daarin word je overigens niet zomaar in het diepe gegooid: “Als vrijwilliger word je opgeleid. Je moet een training volgen van twee-en-halve dag, waarin de methodiek van buurtbemiddeling wordt uitgelegd en wordt geoefend”, vertelt Monique. “Er is verder veel aandacht voor het team, voor ondersteuning. We zorgen dat ze hun werk goed kunnen doen”.
Het mooie is dat je er veel voor terug krijgt: “Er zitten ontwikkelingen in voor vrijwilligers, ze kunnen hun eigen agenda bepalen en naast hun werk afspraken met de buren maken”. Ook geef het werk veel voldoening, denkt Monique: “Het geeft een heel voldaan gevoel als je je mede stadgenoten kunt helpen door met ze in gesprek te gaan”.
Begaan
Buurtbemiddeling bestaat uit een hecht team, iedere zes weken wordt een bijeenkomst georganiseerd. Dit zijn intervisie avonden, waarbij bemiddelaars elkaar helpen en voorzien van feedback. De coördinator is voor Buurtbemiddeling volledig afhankelijk van haar vrijwilligers, maar dat ziet ze toch vooral als een positief punt: “We willen mensen die begaan zijn met het werk. Mensen die zich aanmelden doen dit met hun hart, omdat ze echt wat willen betekenen voor de stad. Het is fijn voor Gouwenaars dat je geholpen wordt door mensen uit de stad”.
Naam organisatie:
Buurtbemiddeling Kwadraad
Oprichting/bestaan sinds:
1995
Aantal vrijwilligers
126
Vrijwilligerstaken
Plannen van alle contacten met de buren, intakes met de buren, begeleiden van het bemiddelingsgesprek, huisbezoeken, volgen van verdiepingstrainingen, terugmelding voortgang richting de coördinator
Geinteresseerd? Neem contact op met:
Monique van Deursen (Coördinator Buurtbemiddeling Gouda) m.vandeuren@kwadraad.nl, of tel. 06 40 567 497