Vrijwilligerswerk: Heemtuin Goudse Hout
— 08-02-2021Gouda – Het hele jaar regelmatig actief bezig zijn in de natuur, dat doet Hans Schaap als vrijwilliger bij de Heemtuin Goudse Hout*). Hans voelt zich betrokken bij het milieu, ongeveer 40 jaar geleden was hij al actief bij de werkgroep Milieu Gouda en zo is hij vanaf het begin betrokken geweest bij het ontstaan en de verdere ontwikkeling van de Heemtuin. Een gebied van 3,25 hectare in de Goudse Hout met als bedoeling het originele landschap van weleer met betrokken vrijwilligers te herstellen. Wat betreft het milieu is Hans activistisch van aard en zet hij zich net als de andere vrijwilligers enthousiast in om oude landschapselementen te herstellen en te koesteren.
De stichting Heemtuin is in 1984 opgericht en in de loop der jaren het ‘Pareltje van de Goudse Hout’ geworden. In de Heemtuin laten de vrijwilligers zien wat je kunt doen je met stukjes land, leren ze dingen die je ook in je eigen tuin kunt doen met bijvoorbeeld wilde planten, met vegetatie, stukjes afgraven en zo het gevoel te hebben bezig zijn met de natuur.
Hans heeft in de loop der jaren al vele functies bij de Heemtuin gehad en het voelt aan als ‘zijn kindje en levenswerk’. Bij de Heemtuin heeft iedere vrijwilliger zijn eigen zegje, kan hij of zij ideeën inbrengen die gezamenlijk bekeken worden en dan eventueel uitgevoerd op de zaterdagmiddag of zomers ook op de woensdagavond. Ook kan het op eigen initiatief, samen met iemand anders of alleen, als je even tijd hebt.
De basis is dat het land van iedereen is, maar delen ervan worden toegewezen voor het beheren ervan aan vrijwilligers die dat willen. Leuke dagen zijn b.v. de hooidagen of de nationale natuurwerkdag op de eerste zaterdag van november. Normaal zijn er ca 30 vrijwilligers betrokken bij de Heemtuin, maar op die dagen groeit dat uit tot ca 50-60.
Wat Hans ook leuk en interessant vind is dat er steeds meer educatieve elementen zijn gekomen, er zijn goede contacten met de Brede school in Gouda en er komen regelmatig groepen leerlingen van een basisschool voor een excursie, er zijn buitenschoolse activiteiten, er is een kabouter pad aangelegd voor de jongste leerlingen, 1x per jaar is er een open dag en 1x keer per kwartaal is er een gewone excursie voor iedereen. De vrijwilligers gaan ook naar scholen toe voor een gastles en kinderen nemen daarna vaak hun ouders mee naar de Heemtuin.
Artikel gaat verder na de foto
Voor vrijwilligers is er altijd wel wat te doen, bijvoorbeeld een stukje grond onderhouden in de kruidentuin, de vlindertuin of de tuintjes met verfkruiden of geurkruiden. Tuintjes die in de Heemtuin zijn aangelegd op dezelfde manier als vroeger bij de oude kloosters en boerderijen.
Er worden ook streekgewassen geteeld, zoals boekweit en eetbare groenten, daarnaast zijn er composthopen die zodanig onderhouden worden dat er ringslangen eieren kunnen leggen en er kunnen leven. Er zijn belangrijke elementen voor bijen en insecten en elk jaar broeden b.v. de Rietzanger en de Karekiet in de Heemtuin.
Het motto van Hans is: ‘zonder natuur kan een mens niet leven’ en zijn enthousiaste betoog voor de natuur in de Heemtuin is eindeloos en inspirerend. Iedereen is welkom om aan te sluiten als vrijwilliger, ook als je weinig ervaring hebt met werken in de natuur, in de Heemtuin legt Hans dat graag uit.
Organisatie: Heemtuin Goudse Hout
Vrijwilliger: Hans Schaap
Leeftijd: 69 jaar
Belangrijkste taak: Penningmeester
Contact opnemen kan via: heemtuingoudsehout@hotmail.com
*)De Heemtuin is een op oorspronkelijk wijze ingericht terrein van 3,25 hectare midden in het recreatiegebied de Goudse Hout. Er zijn verschillende landschapssoorten, die samen aangeven hoe het Zuid-Hollandse veenweidegebied er uit gezien heeft. Het gebied is een mooie overgang tussen de stad en het platteland. Het ligt naast de woonwijk Achterwillens en vlak bij de Reeuwijkse plassen. Bezoekers hebben vrij toegang van zonsopgang tot zonsondergang.