Weekblad deGouda Archief

Vrijwilligerswerk: Stichting Vervoerspunt Gouda en Automaatje

Gouda – We zitten aan tafel met Martin Pohlkamp, oprichter van Vervoerspunt Gouda en René Raats, een van de vrijwillige chauffeurs. Om de situatie wat te verduidelijken legt Martin uit dat Vervoerspunt Gouda met twee busjes en een Caddy voor vervoer  in Gouda en omgeving zorgt. Zowel voor de klanten als de vrijwilligers is het van belang dat zij op veilige vervoermiddelen kunnen rekenen. Aan onderhoud wordt dan ook veel aandacht besteed. Automaatje is op verzoek van de gemeente bij hen ondergebracht en de vrijwilligers hiervan vervoeren klanten in hun eigen auto naar zowel adressen in de regio als in het hele land. Op Automaatje komen we later terug.

Wat motiveerde Martin om zes jaar geleden Vervoerspunt Gouda op te richten?
De oorzaak was een tip van een verpleegkundige, waar hij toevallig mee te maken had. Zij vertelde hem dat er in Gouda een grote behoefte bestond aan betrouwbaar lokaal vervoer voor mensen die van huis opgehaald moeten worden om naar een bepaald adres vervoerd te worden. Dat kan een dokter, een kaartclub, een winkel of supermarkt zijn. In feite vervoer van deur tot deur. Met pensioen zijnde wilde Martin iets met toegevoegde waarde gaan doen en de samenleving van dienst zijn. Zo ontstond door zijn toedoen zes jaar geleden Vervoerspunt Gouda.

Vervoerspunt Gouda draait helemaal op vrijwilligers
René is daar één van en was voor zijn pensionering onderwijzer. Hij wilde niet stil gaan zitten en wat voor de maatschappij betekenen maar wel door iets op te pakken waar hij zelf ook plezier aan zou beleven. En dat doet hij dan ook en geniet volop van de leuke ritten en ervaart alleen maar dankbare passagiers. “Je leert steeds meer de vaste gebruikers kennen en dat schept een band. Inmiddels zit hij al vier jaar achter het stuur maar helpt ook bij de planning. Hij is één van de 45 vrijwilligers waarvan elke passagier kan ervaren dat vriendelijkheid, behulpzaamheid en stipt op tijd rijden de kenmerken zijn. Ook in coronatijd kan er gereden worden, de busjes zijn er op ingericht, maar de Caddy niet. Deze staat voorlopig stil. René is zelf 69 en de gemiddelde leeftijd van het team schat hij op 65 jaar. Er wordt in dagdelen gereden, ochtend of middag dus. René zelf werkt een aantal dagdelen per week. Voorwaarde voor elke vrijwilliger is dat hun beschikbaarheid tijdig aan de planner wordt opgegeven. De vrijwilligers vormen een hechte groep maar ze werken individueel op door hun zelf aangegeven tijden. Een paar keer per jaar is er een gezamenlijke bijeenkomst. Je wilt immers af en toe wel eens wat meer ervaringen met elkaar uitwisselen dan alleen bij het overdragen van de busjes mogelijk is.

Artikel gaat verder na de foto

Bestellen en betalen werkt zo eenvoudig mogelijk
Een rit kan vooraf -natuurlijk niet op het laatste moment- bij de centrale besteld worden op elke werkdag van 9.00 tot 17.00 uur via 06 514 33 031. Betalen kan men aan de chauffeur. Maar Martin wilde het systeem nog eenvoudiger en niet door ingewikkelde digitale toestanden. Hij haalde de Strippenkaart terug! Gewoon een strip per rit en iedereen is er blij mee.
Uiteraard is er altijd wel behoefte aan nieuwe vrijwilligers. Zij kunnen zich via ditzelfde telefoonnummer melden of via een aanmeldformulier op de website www.vervoerspuntgouda.nl .
Uiteraard volgt dan een kennismakingsgesprek en een aantal proefritten, vaak samen met René. Het is echt een zinvolle vrijetijdsbesteding met volop afwisseling en leuke klanten.

Automaatje vindt dus onderdak bij Vervoerspunt Gouda
De vervoersvorm, met de leuke naam Automaatje, is een initiatief van de ANWB en elke gemeente kan zich bij dit systeem aansluiten. Dat wilde Gouda ook wel maar een voorwaarde is dat er een vast punt moet zijn om o.a. ritten te reserveren, vervoer in te plannen en een thuishaven voor de vrijwilligers te zijn die zich voor dit systeem hebben opgegeven. En dat werd Vervoerspunt Gouda.
Bij Automaatje wordt veelal voor dezelfde doelgroep gereden. De bestemming ligt vaak in Gouda en de provincie maar desgevraagd ook elders in Nederland. De centrale regelt de match tussen aanvraag en vrijwilliger. De klant betaalt de rijder en bezitter van de auto. De gemiddelde leeftijd van deze vrijwilligersgroep ligt wat lager, zo rond de 55 jaar.

Zowel Vervoerspunt Gouda als Automaatje verzorgen voor vervoer van deur tot deur.
Martin vat het graag samen met de volgende woorden: “Onze vrijwilligers hebben levenservaring en doen dit werk omdat ze het én leuk én zinvol vinden. De onderlinge sfeer is dan ook voortreffelijk. Vriendelijkheid bij hen is een aangeboren eigenschap. Voor mensen die afwisselend, zinvol en maatschappelijk vrijwilligerswerk zoeken, is het een aanrader om contact op te nemen en zo meer te vernemen over de mogelijkheden bij dit team.


  • Naam: René Raats
  • Leeftijd: 69 jaar
  • Belangrijkste taak: Chauffeur en planner

Aanmelden als vrijwilliger via www.vervoerspuntgouda.nl

Related Articles