Vrijwilligerswerk: Techniekproject Gouda
— 12-02-2021Gouda – We maken kennis met Annelike de Wilde, vrijwilligster bij het Techniekproject Gouda in het Ontmoetingscentrum de Walvis aan de Walvisstraat. Zij is 69 jaar jong en al jaren actief om jongeren de eerste stappen op techniekgebied te laten zetten. Aan stoppen met dit boeiende en dankbare werk denkt ze geen moment. Zij is het letterlijke bewijs dat je voor techniek niet besliste een man hoeft te zijn en dat de leeftijd er al helemaal niet toe doet.
Wat houdt Techniekproject Gouda eigenlijk in?
Dit project is ca. 6 jaar geleden voortgekomen uit de opgeheven stichting Technica- 10. Uit de medewerkers daarvan heeft zich toen een groep vrijwilligers gevormd die Techniekproject Gouda heeft opgericht. Alle aanwezige gereedschappen en materialen werden door de gemeente om niet overgedragen zodat men al snel van start kon gaan. Techniekproject Gouda telt gemiddeld 24 vrijwilligers waarvan er 15 de lesgroepen begeleiden om ze de verschillende technieken eigen te maken. Zij doen dit 1 keer per week in de middag of op een avond. De overige vrijwilligers zorgen voor de administratie, de bevoorrading en andere organisatorische taken. De techniek vaardigheden worden op de volgende locaties bijgebracht:
- Ontmoetingscentrum de Walvis
- Buurthuis de Kade
- Nelson Mandela Centrum
- Ontmoetingcentrum Van Noord
Er zijn groepen voor jongens en meisjes, alleen meisjes en alleen jongens. Daarbij kan er een keuze gemaakt worden uit de volgende technieken: houtbewerking – stroomkring – metaalbewerking – perspex – solar. Alles is gericht op handmatige techniek.
Artikel gaat verder na de foto
Wat vraagt dit van de vrijwilligers?
Met al haar ervaring weet Annelike hier wel antwoord op. Het is goed om te weten dat de “leerlingen” voortkomen uit de groepen 6,7 en 8 van de basisscholen. Deze scholen worden ook nauw betrokken bij de werving van deelnemers aan Techniekproject Gouda. Bovendien lopen de lessen parallel met de schoolroosters en dus wordt er tijdens de vakanties geen les gegeven.
Laten potentiële vrijwilligers zich vooral niet laten afschrikken door het woord “techniek”. Het belangrijkste is dat je het leuk moet vinden om met kinderen te werken en leeftijd doet er dus niet toe. Vrijwilligers hoeven dus beslist geen hobbyisten te zijn. Geen echte techniekkennis maar er voor open staan is natuurlijk wel zo prettig. Alle technieken die hierboven vermeld zijn, staan op papier beschreven en uitgetekend. Daardoor kan elke vrijwilliger, samen met de leerlingen, zich de techniek eigen maken en gaandeweg steeds meer advies geven. Het motto is; laat de kinderen het zelf uitzoeken en doen, maar neem niet het werk niet uit handen. Je moet het zo zien, zegt Annelike: “stap af van ‘dit kan ik niet’ en groei vanzelf naar ‘is dit nou alles?’
Deze vorm van vrijwilligerswerk blijkt in de praktijk veel voldoeningen te geven en is daarmee de grootste drijfveer om er mee door te gaan. Niets is leuker om te ervaren hoe, door jouw toedoen, kinderen met totaal geen feeling met techniek te laten groeien tot trotse knutselaars. En vaak is deze basis een aanzet tot toekomst in de techniek of nuttige hobbyist. Al enthousiast geworden? Aanmelden kan gelijk al via techniekvrijwilligers@gmail.com
Wat vinden de jonge deelnemers zelf van deze cursus?
Er moest uiteraard corona proof georganiseerd worden en op die basis was de moeder van Kai en Timo van Gastel bereid naar de leslocatie van De Walvis te komen zodat zij het resultaat van hun inmiddels verworven vaardigheid konden laten zien. Zij maakten eigenhandig, uiteraard aan de hand van tekst en tekening, een lichtgevende kerstster. Hierbij kwam zowel houtbewerking als elektronica aan de orde. Zelf uittekenen, zagen, elektrische verbindingen maken, relais er tussen solderen, ga maar door. Zoals op de foto te zien is demonstreren ze hun lichtgevend project, uiteraard samen met een trotse Annelike. Mevrouw van Gastel vertelt terloops dat het gezin van huis uit helemaal niet zo technisch is aangelegd, hoewel schilderen en een vloer leggen wel tot de vaardigheden behoren.
Voor Kai en Timo was het van belang dat zij eerst leerden hoe de stroomkring werkt zodat ze beter konden begrijpen welke draden je waarom ergens moet aansluiten. Aan de achterzijde van hun werkstuk kwam dat goed tot uiting.
Artikel gaat verder na de foto
Onderdeel worden van een fijn team van alle leeftijden?
Zoals al eerder vermeld bestaat het team uit vrijwilligers variërend in leeftijd van 22 tot 69 jaar. Per locatie zijn de teams verschillend en om toch de onderlinge band overend te houden is er een paar keer per jaar een gezellige uitwisselingsbijeenkomst. En voor iedereen die het leuk vindt gaat de hele groep een keer per jaar een dag op stap. Als je geïnteresseerd bent maar eerst nog wat meer informatie wilt, laat het dan via het reeds aangegeven e-mail adres even weten. Er wordt dan geheel vrijblijvend contact met je opgenomen en kun je alle vragen loslaten. Met deze woorden sloot Annelike de Wilde het gesprek met ons in het vertrouwen veel reacties te krijgen.
Naam: Annelike de Wilde
Leeftijd: 69 jaar
Belangrijkste taak: Lesgroep begeleider
Aanmelden als vrijwilliger kan via techniekvrijwilligers@gmail.com