Weekblad deGouda Archief

Waar zijn we zonder SPORT•GOUDA?

Gouda – Je zou zeggen dat iedereen zonder zorgen moeten kunnen sporten. Dat zou een typisch ideaalbeeld zijn, waarin de balans van fysieke en mentale gezondheid perfect samenkomen. Maar zou je je kunnen voorstellen dat de gehele Goudse sportwereld op zijn kop staat, doordat slechts één bedrijf ten onder gaat? Gouda heeft namelijk zo’n bedrijf. Maak kennis met SPORT•GOUDA.

In Gouda hebben we een bepaald sportbeleid dat is samengesteld door de gemeente. Dit moet ervoor zorgen dat Gouwenaars beginnen te sporten en bewegen en – misschien nog wel belangrijker – dit ook blijven doen. SPORT•GOUDA is de organisatie die dit beleid met volle overgave uitvoert. Dat is een mooi, goed en belangrijk initiatief, want sporten is van enorm belang en dat moet serieus genomen worden. Een ambitieuze en trotse organisatie die zich daar volledig voor inzet, is dus alles behalve gek te noemen. Nu is het zo dat SPORT•GOUDA 27 Goudse sportaccommodaties beheert, waaronder grote sporthallen, zoals: de Mammoet, de Zebra en De Dick van Dijk hal. Ook beheert het bekende sportparken, zoals: Groenhoven, Olympia, ONA en Oosterwei. Deze voorbeelden zijn slechts een kleine greep uit de zogenaamde sporttas van de lokale bv.

SPORT•GOUDA groter dan gedacht
Om een indicatie te geven van hoe groot SPORT•GOUDA is, stellen we je de volgende vraag: Welke andere organisatie in Gouda is ook in het beheer van 27 Goudse accommodaties (of meer)? De verwachting is dat je de telramen in de kast mag laten staan, want heel ver zal je niet komen. Het idee dat slechts één organisatie 27 locaties beheert, is opvallend en misschien ook zorgelijk te noemen. Want de conclusie is helder: als SPORT•GOUDA niet meer bestaat en er is geen passende vervanger, dan heeft de Goudse sportwereld een enorm groot probleem. Deze verantwoordelijkheid dragen zij dus met zich mee, zonder dat iemand het doorheeft.

Verenigingen gebrek aan geld
Er is een logische reden waarom SPORT•GOUDA in het beheer is van zoveel sportlocaties: gemeentelijke sportpanden zijn overgedragen aan Sport . Gouda en veel verenigingen (zoals DONK en Olympia) hebben zich simpelweg aangesloten bij de non-profitorganisatie. En dat is mede door het gebrek aan geld bij de verenigingen. Want SPORT•GOUDA faciliteert onder andere in het onderhoud van Goudse sportvelden. Laatst is het grasveld van ONA gerenoveerd en alleen dat kost al tonnen aan euro’s. Zo’n bedrag kunnen deze verenigingen niet zomaar ophoesten. De verenigingen hebben in principe genoeg geld om de kleedkamers en kantine te onderhouden en eventueel de trainers een vergoeding te geven, maar grote investeringen zoals een renovatie van een voetbalveld kost al gauw te veel. Dat is het moment waar SPORT•GOUDA bijspringt: wij zullen jullie financieel ondersteunen. En zij zijn daartoe in staat, omdat ze iets heel belangrijks heeft wat de andere verenigingen niet hebben, namelijk: heel veel geld.

Samenwerking lijkt een noodzaak
Algemeen directeur Frank Berteling zegt daar het volgende over: “De gemeente is onze enige aandeelhouder. Wij krijgen jaarlijks op basis van een dienstverleningsovereenkomst (en

overige subsidies) ongeveer 5,6 miljoen euro. Dat bedrag gaat vanuit de gemeente naar SPORT•GOUDA toe.” SPORT•GOUDA is dus een organisatie van miljoenen. Goudse sportverenigingen en sportaccommodaties zijn dat niet. Zij zijn daarom bijna genoodzaakt zich aan te sluiten bij deze grootmacht om in leven te blijven. En wat als deze Goliath even mindere tijden kent? Dan zijn de gevolgen niet alleen maar voor de verenigingen, maar ook juist voor de inwoners inmens te noemen.

Related Articles