Wat zijn de verschillen tussen Sinterklaas en de Kerstman?
— 04-12-2019Dat de beide gulle gevers verschillend zijn zal iedereen wel weten. Wij duiken echter wat dieper in het bestaan of de twijfel daaraan, van beide overbekende figuren. Laten we beginnen bij hun herkomst. De Sint heeft na zijn Turkse habitat Spanje als thuishaven gekozen. De Kerstman daarentegen heeft eigenlijk geen vaste woon- of verblijfplaats. De Amerikanen houden het op de Noordpool, veel Europeanen denken meer aan het stadje Roaniemi in Finland en de Denen voelen meer voor Groenland. Wat vastigheid betreft dus 1-0 voor de Sint. Er zijn ook wat overeenkomsten. Ze hebben allebei een baard en kleden zich het liefst in het rood. Maar dan. De Sint een mantel en een punthoed die men mijter noemt en de Kerstman in een soort Amerikaans vrijetijd pakje en een muts waar altijd een witte bol aan bungelt.
Verdere overeenkomsten zijn er nauwelijks
De Sint gaat te paard. Een edel dier dat ook nog eens in staat blijkt om over daken te lopen. Zelfs zonnepanelen worden gespaard. De Sint zal je tijdens zijn ritten niet of nauwelijks horen. De Kerstman, of wel Santa Klaus, lijkt zijn naam van de Sint te hebben gestolen. Bovendien komt hij een beetje over als een ongelikte beer, mede door zijn wat monotone kreten. Hij verplaatst zich door de lucht, zonder vleugels of thermiek op een soort arrenslee. Niemand heeft ooit een landing van hem gezien. Dat geeft te denken. Mogen ze dan beiden hun cadeautjes in een zak vervoeren, de Sint heeft daar een stel Pieten voor. Dat zijn flinke loonwerkers met een tijdelijk dienstverband en die zelf niets meer over hun uiterlijk te zeggen hebben. De Kerstman is een “self-made-man” die de zak (met cadeautjes) tussen z’n benen knelt. Dat is ook nodig want de rendieren die hem trekken zijn wat onbesuisd.
Verschillen tussen de Sint en de Kerstman worden nog talrijker
Neem nou de enorme hoeveelheid Sinterklaasliedjes. Daar kan de Kerstman echt niet tegenop. Met enige moeite zijn er 10 te vinden, waarvan er 3 in het Engels zijn. De Sint viert zijn verjaardag op 5 december en is zo aardig om cadeautjes al op de avond daarvoor weg te geven. En anders wel in de tussenliggende nacht. Op de cadeautje van de Kerstman moet je tot 1e Kerstdag wachten. Ook hij opereert ’s nachts, pakjes gaan niet door de schoorsteen en hij moet alles alleen doen om -waarschijnlijk door een openstaand raam- zijn geschenken onder de boom te leggen. Insiders zeggen dat hij de 2e Kerstdag niet te genieten is omdat er nog steeds dennennaalden tussen z’n kleren zitten. Eigenlijk is hij een soort ZZP-er waarbij onbekend is wat hij de rest van het jaar doet. Dat laatste geldt overigens ook voor de Sint.
Mogen ze elkaar eigenlijk een beetje?
Hun onderlinge betrekkingen zijn niet van vriendschappelijke aard. Fysiek geweld wordt verafschuwd, maar de Sint krijgt er toch wel de pest is als hij de Kerstman vóór 6 december hoort roeptoeteren. De Kerstman neemt hier afstand van en suist met een onverwoestbaar optimisme door het luchtruim. Dus ook als de Sint nog met zijn jaarlijkse klus bezig is. Er zijn bewoners op het Nederlands deel van deze aardkloot, die daar het gevoel bij krijgen dat ze in een soort wervingscampagne zijn beland. Dat de Sint probeert hen ervan te overtuigen dat 5 december een veel beter moment is om cadeaus te verdelen en te ontvangen. Desondanks heeft de Kerstman inmiddels aardig terrein gewonnen met zijn voorkeur voor de Kerstavond. Het gerucht gaat dat hij een Amerikaans marketingbureau heeft ingeschakeld. Bovendien ergert de Kerstman zich aan het strooigedrag, ver voor 5 december. Hij ziet dat pepernoten gedoe als een soort omkoping. Toch blijft de Sint een voorsprong door zijn verjaardagdatum houden en hij wrijft dat zijn concurrent graag onder z’n neus: Cadeautjes die op 5 december al gegeven zijn, kunnen aan de Kerstman dus niet meer gevraagd worden!
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl