Wethouders Financiën luiden noodklok
— 03-09-2015#Gouda – Meer voorspelbaarheid vanuit het Rijk op het financiële gebied. Dat is onder andere wat de wethouders Financiën in het land willen, blijkt uit het overleg dat 62 wethouders uit het hele land afgelopen vrijdag met elkaar in Gouda hadden.
Voor de Goudse wethouder Financiën, Jan de Laat, was de extra bezuiniging van twee miljoen euro die het Rijk in mei 2015 alsnogvoor dit jaar oplegde, de druppel die de emmer deed overlopen. Samen met tien andere gemeenten stelde hij een brandbrief op en nodigde collega wethouders uit voor een overleg.
Als het Rijk dit beleid zo voortzet, vrezen we dat er voorzieningen voor de inwoners zullen moeten verdwijnen.
“Door scherp beleid brengen we onze financiën in Gouda op orde. Het jaar 2014 hebben we positief afgesloten en we hebben zelfs iets over. Dan kondigt het Rijk in mei 2015 aan dat ze met twee miljoen minder komen in het lopende jaar. Net als de voorjaarsnota aan de raad is gestuurd, moeten we dus weer gaan vertellen dat er extra bezuinigd moet worden het heel anders wordt in de begroting omdat het Rijk nieuwe cijfers en minder geld heeft. Zo valt niet te sturen. Van mijn collega wethouders wilde ik weten of zij hier ook tegenaan lopen. Dat bleek. Ik werd overstelpt met dezelfde verhalen.”
Schommelingen
De gemeentelijke inkomsten komen grotendeels uit Den Haag. De flinke schommelingen en de onvoorspelbaarheid – in combinatie met het feit dat het Rijk gemeenten nauwelijks tijd geeft om de mutaties op te vangen – maakt dat gemeenten zich genoodzaakt zien korte termijn maatregelen te treffen, is de conclusie van de wethouders.
Budgetkortingen
Het takenpakket van gemeenten bestaat voor een aanzienlijk deel uit wettelijke verplichtingen, zoals het verstrekken van uitkeringen, paspoorten of vergunningen. De budgetkortingen hebben daarom vooral effect op de bovenwettelijke taken, zoals op het terrein van cultuur, sport of verkeersmaatregelen. “Waar we bijvoorbeeld eerst hele straten aanpakten, doen we nu alleen de knelpunten. Maar er is een grens. Als het Rijk dit beleid zo voortzet, vrezen we dat er voorzieningen voor de inwoners zullen moeten verdwijnen. Klagen helpt niet, we moeten wat doen. Dat zijn we ook verplicht naar onze inwoners”, stelt De Laat.
Dijsselbloem
De aanwezige wethouders pleitten vrijdag voor meer stabiliteit aan de inkomstenkant en voor andere verhoudingen tussen het Rijk en gemeenten. Ze willen dat het Rijk meer verantwoordelijkheid neemt richting gemeenten en hun inwoners. “Onze standpunten bespreken we met het VNG en eind september komen we met een gezamenlijke verklaring die we zullen overhandigen aan minister Dijsselbloem. Met elkaar geven we zo een krachtig signaal naar Den Haag.”