Wonen in woongemeenschap De Ark
— 24-09-2017Gouda – Tom woont in een gewone Goudse straat: de Warmoezierskade. Toch woont hij op een buitengewone plek in een bijzonder huis. Hij woont in De Ark, een leefgemeenschap voor mensen met en zonder verstandelijke beperking.
Tom heeft het hier erg naar zijn zin. Hij is nooit alleen en er is altijd wat te doen. Als hij niet aan het werk is (onder meer bij Brownies en Downies), dan is hij wel thuis om lekker thee te drinken, televisie te kijken, te voetballen of een andere activiteit te doen. De huiskamer van woning de Waterput is gezellig ingericht. Lekkere banken, een lange tafel waarop de foto’s van de bewoners zijn geplakt zodat iedereen weet wat zijn of haar plek is, en een ruime keuken. Op dit moment zijn maar drie van de elf bewoners thuis. De anderen zijn zwemmen of aan het werk. De oudste bewoner is 74, de jongste 24.
Relatie opbouwen
Een van de begeleiders is Limmie Schuring. Zij woonde drie jaar in De Ark. “Dit is mijn tweede thuis”, zegt Limmie. “Je leeft hier met elkaar; we leven samen als een gezin. Ik had een eigen kamertje, net als de andere assistenten. We waren hier altijd, alleen tussen de middag hadden we van 12.00 tot 16.00 uur tijd voor onszelf en verder hadden we twee dagen per week vrij.” Inmiddels hebben de inwonende assistenten (zoals de begeleiders hier worden genoemd) wel meer vrije tijd, maar de visie is dezelfde: samen leven en een relatie opbouwen met verstandelijk gehandicapten. “Ik merk dat degene die inwoont heel belangrijk is voor bepaalde huisgenoten. Ze hechten op een andere manier aan die persoon”, zegt Joanne Klapwijk die sinds een paar maanden hier werkt.
“Op het moment dat je inwoont, is dit jouw familie. Dit is je thuis.” Zelf woont ze hier niet, want ze is getrouwd en moeder van een kind. Hiervoor werkte ze in andere instelling voor verstandelijk gehandicapten. “Wij zijn een zorgorganisatie en bieden zorg die moet voldoen aan alle kwaliteitseisen en regeltjes”, zegt ze. Daarin verschilt De Ark niet van andere organisaties.
“Bij De Ark vinden we het fijn als een medewerker ook vrijwillig tijd in de woongemeenschap steekt. We eten bijvoorbeeld regelmatig met elkaar. Je wilt een gemeenschap zijn, daar moet je ook in willen investeren. Het vraagt om extra betrokkenheid.” Van oorsprong is De Ark gemeenschap in Gouda oecumenisch. Er is een samenwerkingsverband met een aantal kerkgenootschappen. Iedereen kan hier komen wonen of werken, ongeacht de levensovertuiging. Spiritualiteit vinden ze hier belangrijk, ze zien het als een verrijking van hun leven. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in het avondgebed dat twee keer per week wordt gehouden.
Internationaal
De Ark is een internationale gemeenschap, er is veel onderlinge uitwisseling. Op dit moment werken en wonen hier bijvoorbeeld vier Duitse jongeren als vrijwilliger. Tom is pas nog samen met een begeleider naar Belfast gevlogen voor een conferentie met Ark bewoners van over de hele wereld. Binnenkort stappen de meeste bewoners met hun begeleiders in de bus voor een dag bij De Ark in Antwerpen. Op die dag komen de gemeenschappen uit Nederland en België bij elkaar om op een feestelijke manier ervaringen uit te wisselen. “Ook die internationale kant maakt het werk zo mooi”, vindt Joanne.
Verrassing
Het woongebouw de Ark, ziet er ook echt een beetje uit als ark. Het gebouw ligt prachtig in het groen, achter de tuinen van de huizen aan de Warmoezierskade en naast de rooms-katholieke kapel aan de Graaf Florisweg. Het terrein is een echte verrassing, je verwacht niet dat er achter een vrij smalle straat als de Warmoezierskade nog zoveel ruimte is om te wonen in het groen. Het ziet eruit als een prettige plek om te leven.