Zaoshang hao
— 19-01-2017Het is even zoeken op Google naar het woord goedemorgen in het Chinees. Voor het gemak kies ik maar voor het Mandarijn, een van de veertien talen in China. De komende jaren komen er jaarlijks enkele duizenden naar Gouda. Als toerist. Even een stop in een rondtoer door Holland. Een paar uurtjes in onze stad en dan weer verder. En daar is de wethouder blij mee, want iedere toerist telt, weer een paar streepjes op de lat naar het getal miljoen.
Hoe zouden de Chinezen die al in Gouda zijn hier over denken? Dat lijkt me een goede eerste stap: de wethouders van toerisme Daphne Bergman en van burgerparticipatie, integratie en communicatie, Jan Willem van Gelder, nodigen samen alle Chinezen in Gouda uit voor een bijeenkomst om suggesties te doen voor een vernieuwend toeristisch beleid voor de Chinese bezoekers. Het lijkt me ook wel een mooi plaatje: Daphne tussen al die Chinezen, een soort reuzin met een kaboutervolk.
Toerisme werkt niet bindend als je er alleen geld aan wilt verdienen
Onze medeburgers kunnen vast wel een beeld schetsen hoe we de nieuwe toeristen een onvergetelijk bezoek kunnen bezorgen en misschien willen en kunnen zij daar zelf ook een rol in spelen. Ook zie ik nog wel een rol voor de scholieren die Chinees aan het leren zijn. Misschien kunnen zij aanschuiven en contacten leggen om ergens in dat grote land een stage te gaan lopen. En op het eind graag een fotoreportage: say Goudacheese in het Chinees door iedere bezoeker samen met een geboren Gouwenaar op een selfie. Leuk om naar huis te sturen: Gouda, leuk om nog eens heen te gaan, maar dan langer dan een paar uurtjes: dan hebben gast en gastheer er allebei iets aan, anders liever wat streepjes minder, wel zo rustig. Toerisme kan bindend werken, maar niet als je er alleen geld aan wilt verdienen. Die les kunnen we wel leren van Amsterdam, Barcelona, Venetië en ga zo maar door.